Turcia: Autoritatile au emis mandate de arestare pe numele a 101 militari (presa)

Postat la: 17.05.2018 11:55

Autorităţile turce au arestat joi 33 de membri ai Forţelor aeriene pentru presupuse legături cu imamul Fethullah Gulen, autoexilat în SUA şi considerat de Ankara organizatorul tentativei de lovitură de stat din iulie 2016, relatează cotidianul Hurriyet, citat de Reuters, scrie agerpres.ro


Persoanele arestate se află printre cei 101 membri ai Forţelor aeriene turce pe numele cărora au fost emise mandate de arestare, în cadrul unei anchete desfăşurate la Ankara şi în alte 21 de provincii din Turcia. 

Pe lista celor arestaţi figurează un general de brigadă şi cinci colonei. 

După tentativa de puci din 15 iulie 2016, eveniment soldat cu 250 de morţi, autorităţile turce au început o campanie de reprimare a susţinătorilor lui Fethullah Gulen. Acesta a negat orice implicare în evenimentele din iulie 2016. 

Turcia a arestat 160.000 de persoane şi a destituit aproximativ 150.000 de funcţionari publici după tentativa de lovitură de stat din vara lui 2016, potrivit unui anunţ făcut în luna martie Consiliul ONU pentru drepturile omului. Peste 50.000 de oameni au fost puşi oficial sub acuzare şi ţinuţi în arest preventiv în aşteptarea procesului judiciar. 

Occidentul îl acuză pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan că foloseşte tentativa de puci drept pretext pentru reducerea la tăcere a opozanţilor. Ankara susţine însă că măsurile respective sunt necesare pentru a combate ameninţările la adresa securităţii naţionale a Turciei.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu