Trudeau in problema Fașiei Gaza: 'Este imperativ sa se clarifice faptele cu privire la cele intamplate'

Postat la: 17.05.2018 15:14

Premierul canadian Justin Trudeau a cerut lansarea fără întârziere a unei anchete independente după moartea a 59 de palestinieni, ucişi luni în ciocniri cu armata israeliană, în violenţele care au coincis cu inaugurarea ambasadei SUA de la Ierusalim, relatează joi agenţia Petra, preia Agerpres.

"Folosirea forţei excesive şi a muniţiei reale care a fost raportată este de neiertat. Este imperativ să se clarifice faptele cu privire la cele întâmplate în Gaza", a subliniat Justin Trudeau, într-un comunicat difuzat miercuri seara.

Vezi și: Conflictul din Gaza evoluează. Armata israeliană a trecut la faza următoare de luptă contra rebelilor

"Canada cere să se realizeze imediat o anchetă independentă pentru a evalua situaţia din teren", a adăugat premierul canadian, menţionând că ţara sa este "gata să contribuie" la această anchetă.

Trudeau şi-a exprimat totodată "consternarea" faţă de faptul că între cele circa 2500 de persoane rănite în timpul protestelor de luni s-a numărat şi medicul canadian Tarek Loubani, dând asigurări că autorităţile din Canada fac tot posibilul pentru a-l ajuta pe acesta şi familia sa şi se află în contact cu autorităţile israeliene "pentru a înţelege mai bine cum s-au putut produce aceste evenimente".

Vezi și: Statele Unite şi aliaţii lor din Golf sancţionează Hezbollahul libanez

Aliat tradiţional al statului evreu, Canada s-a distanţat în mai multe rânduri de guvernul israelian după instalarea la putere a liberalilor lui Trudeau, la sfârşitul lui 2015. Partidul conservator, care reprezintă opoziţia oficială la Ottawa, a decis în februarie că, dacă va câştiga alegerile legislative din 2019, Canada va recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului, menţionează AFP.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu