Temperaturile RECORD din Antarctica pun omenirea pe jar: Revin la viața virusuri antice

Postat la: 14.02.2020 12:00

În Antarctica a fost înregistrată în luna februarie o temperatură de 20,75 grade Celsius, depăşind pentru prima dată pragul de 20 de grade Celsius, a anunţat joi un om de ştiinţă, citat de AFP.

Recordul a fost înregistrat pe 9 februarie pe Insula Seymour, cunoscută şi sub numele de Marambio, a explicat cercetătorul brazilian Carlos Schaefer.

Creșterea temperaturilor în zona arctică îi ingrijorează pe oamenii de știință care vorbesc despre eliberarea în atmosferă a unor virusuri antice, extrem de periculoase.

Virus gigant descoperit în Siberia

O echipă de oameni de știință din Franța vor readuce la viață un virus gigant vechi de 30.000 de ani, găsit în solurile înghețate din Siberia. Înainte de a-l „resuscita” specialiștii trebuie să verifice dacă acesta poate cauza boli oamenilor sau animalelor.

Pentru a trece drept gigant, un virus trebuie să fie mai mare de jumătate de micron, adică 0,0005 mm. Nu pare chiar atât de gigant, nu-i așa? Totuși, având în vedere că un virus de talie medie măsoară 0,0001 mm, diferența este destul de mare când vine vorba de virusuri.

Citește și: Victor Ponta poveste TERIFIANTĂ cu mama lui, din spitalele românești: M-au sunat la ora 11 noaptea

Din 2003, s-au tot găsit virusuri mari în permafrost, un strat al solului din Arctic, care de obicei este înghețat în permanență. Într-un nou studiu publicat de PNAS, oamenii de știință anunță că studiază un virus vechi de 30.000 de ani, găsit în același mediu ostil. Anticul virus, Mollivirus sibericum, este al patrulea găsit și este capabil să infecteze o amibă modernă, fapt ce îi îngrijorează pe specialiști.

Îngrijorarea vine în urma creșterii temperaturilor și a exploatării petrolului din Siberia, factori ce ar putea duce la reapariția unor virusuri antice mortale.

Regiunile în care s-au găsit virusurile gigantice sunt acoperite de resurse minerale, în special petrol, și vor deveni din ce în ce mai accesibile pentru exploatare, atât timp cât gheața este într-un continuu proces de topire.

„Dacă nu suntem atenți și industrializăm acele regiuni fără să luam măsurile de siguranță necesare, riscăm să trezim la viață virusuri periculoase, precum variola, despre care credeam că a dispărut”, a declarat Jean-Michel Claverie, unul dintre liderii studiului.

33 de virusuri antice, descoperite într-un ghețat din Tibet

În Tibet, cercetătorii au descoperit în total 33 de grupuri de virusuri în mostrele de gheaţă, dintre care 28 de grupuri necunoscute de ştiinţă: „Microbii din cele două mostre sunt foarte diferiţi între ei, ceea ce înseamnă că trăiau în condiţii foarte diferite de climă în momentul în care au rămas prinşi în gheţar”.

Studierea virusurilor străvechi „deschide o fereastră spre genomurile virale şi ecologia lor şi pune în evidenţă impactul acestora asupra abundenţei de grupuri microbiene”, se mai notează în studiu.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu