Tanar, prins fara masca in parcul din Poarta 6! Eram singur, sub un pom!“. Judecatorii, chemati sa imparta dreptatea

Postat la: 18.10.2020 22:24

  • Tânărul a apreciat că a fost sancționat în mod neîntemeiat, arătând că nu a interacționat cu nimeni și că majoritatea persoanele din parc nu purtau mască.
  • Totodată, el a arătat în fața instanței că nu știa dacă avea sau nu obligația de a purta mască în parc.
  • Judecătorii spun că nu se poate reține apărarea tânărului cu privire la aspectul că nu a cunoscut caracterul contravențional al conduitei sale.

Magistrații de la Judecătoria Constanța au soluționat zilele trecute un dosar în care un tânăr a contestat o amendă pentru că a fost  primită după ce a fost depistat în zona parcului din cartierul Poarta 6, din municipiul Constanța, fără a purta masca mască de protecție în spațiile aglomerate, în intervalul orar 18:00-23:00 și fără a respecta masurile individuale de protecție COVID-19.
 
Tânărul a precizat că în parc erau peste 900-1000 de persoane și că majoritatea persoanelor nu purtau mască de protecție. Totodată, petentul a mai arătat că a stat singur, sub un copac și că nu a interacționat cu nimeni, păstrând distanța față de persoanele din parc.
 

Date din dosar

  
Tânărul a fost sancționat contravențional de Poliția Locală cu amendă în cuantum de 500 lei. Tânărul a contestat în instanță procesul-verbal de contravenție, procesul având loc la Judecătoria Constanța. Din nefericire pentru el, verdictul magistraților nu îi este favorabil!
 
În motivare, instanța reține că procesul-verbal de constatare a contravenției a fost încheiat pe baza constatărilor personale ale agentului constatator, prezent la momentul comiterii faptei, motiv pentru care, în conformitate cu dreptul intern, se bucură de prezumția de legalitate și temeinice până la proba contrară.
 
Prin Hotărârea nr. 37 din 28.07.2020 privind stabilirea unor măsuri de limitare a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 la nivelul spațiilor/activităților unde există un risc crescut de infectare, emisă de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, s-a propus, prin art. 1alin. (1) următoarele măsuri: instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în anumite intervale orare, pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului județean/al Municipiului București pentru situații de urgență, cu avizul direcției de sănătate publică.
 

Printre excepții, copiii cu vârsta mai mică de 5 ani

 
Conform alineatului 2, spațiile și intervalele orare se stabilesc luând în considerare probabilitatea creșterii numărului persoanelor prezente concomitent în spațiile și în intervalele orare respective, ca efect al desfășurării unor activități individuale sau de grup , iar potrivit alineatului (3), se exceptează de la măsura prevăzută la alin. (1) următoarele categorii de persoane: a) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută; b) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani .
 
În vederea punerii în aplicare a Hotărârea nr. 37 din 28.07.2020, conform art. 5, a fost adoptată Hotărârea nr. 21 din 30.07.2020, de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență din cadrul Județului Constanța, prin art. 1.1 fiind instituită, începând cu data de 01.08.2020, ora 00:00, obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul sau gura, de către toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în intervalul orar 18:00-24:00, prezente în următoarele spații publice deschise: târguri, piețe, oboare, zonele de așteptare ( stații de autobuz, peroane și altele asemenea), în curți și perimetre exterioare ale obiectivelor de cult ( biserici), în spații exterioare aparținând instituțiilor și autorităților publice, Delfinariului, precum și în locurile în care se desfășoară spectacole în exterior; oriunde se formează aglomerări de persoane, în exterior, pe domeniul public și nu poate fi respectată distanțarea fizică de 2 metri.
 
Tânărul spune că nu știa dacă avea sau nu obligația de a purta mască în parc.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu