Sute de evrei ultra-ortodocși au protestat la Ierusalim impotriva serviciului militar obligatoriu

Postat la: 17.09.2017 19:25

Sute de evrei ultra-ortodocși au protestat duminică la Ierusalim împotriva unei recente decizii a Curții Supreme a Israelului care îi obligă să-și efectueze serviciul militar, informează AFP.

f34fa526-06a4-48fd-a645-f2b13653c09c

Manifestația a avut loc în Mea Shearim, un cartier religios în vestul orașului, la apelul unui grup cu o linie dură, cunoscut sub numele de Eda Haredit. Rabini au rostit discursuri în idiș, în timp ce pe o pancartă se putea citi: "Suntem evrei și nu ne vom angaja în armata sionistă".

Marți, Curtea Supremă a Israelului a anulat un text ce îi excepta pe ultra-ortodocși de la serviciul militar, provocând nemulțumirea acestei puternice comunități care reprezintă 10% din populația Israelului.

Cu toate acestea, Curtea Supremă a suspendat această decizie pentru un an, răgaz care i-ar putea permite guvernului condus de Benjamin Netanyahu — pentru care sprijinul ultra-ortodocșilor este vital — să vină cu o nouă lege.

Obligatoriu fără excepție în Israel, serviciul militar, în general efectuat de la 18 ani, este de doi ani și opt luni pentru bărbați și de doi ani pentru femei.

AGERPRES/(AS — editor: Adriana Matcovschi, editor online: Daniela Juncu)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu