SURSE: Eroare majora in opinia Comisiei de la Venetia pe tema modificarii legilor justitiei

Postat la: 13.07.2018 19:15

Comisia de la Veneţia a publicat vineri o primă opinie pe tema modificărilor aduse legilor justiţiei. Organul consultativ al Consiliului Europei a formulat o serie de critici şi de recomandări, cea mai importantă fiind cea legată de reconsiderea sistemul de numire şi demitere a procurorilor de rang înalt.

Vezi AICI documentul Comisiei de la Veneţia! (.pdf)

Opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia suferă însă de un important viciu de procedură, potrivit unor surse oficiale. Membrii Comisiei de la Veneţia ar fi analizat variantele intermediare ale legilor justiţiei şi nu forma finală adoptată de legiuitor. O analiză în acest ar urma să aibă loc la nivel local, cu evidenţierea aspectelor criticate cate nu sunt cuprinse în varianta finală a legilor justiţiei.

Cele trei proiecte de amendamente analizate se referă la legea privind organizarea judiciară, legea privind Consiliul Superior al Magistraturii şi legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Asupra acestora atât preşedintele României, Klaus Iohannis, cât şi Comitetul de Monitorizare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei solicitaseră opinia Comisiei de la Veneţia.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu