STUDIU: Ce are de caștigat Uniunea Europeana daca Marea Britanie parasește uniunea? Pana acum 8,3 miliarde de lire sterline

Postat la: 11.02.2019 20:16

Cercetătorii Centrului pentru Performanţe Economice (Centre for Economic Performance) al London School of Economics au efectuat un studiu pentru a vedea cum au circulat banii unor companii după referendumul din 2016. Datele arată evoluții interesante: se constată astfel o creștere cu 12% a investițiilor străine directe efectate din Marea Britanie în UE de la jumătatea anului 2016 până în septembrie 2018, în valoare de 8,3 miliarde de lire sterline, informează News.ro.

Citește și: Cehia RECUNOAȘTE victoria României la Fed Cup: 'Trebuie să acceptăm asta. Româncele au câştigat întâlnirea'

Referendumul din 2016 în favoarea Brexitului a determinat companiile britanice să îşi mărească semnificativ investiţiile în Uniunea Europeană, probabil în detrimentul cheltuielilor din Marea Britanie, potrivit unui studiu publicat luni, transmite Reuters. Această creştere economică este echivalentă cu aproximativ 8,3 miliarde de lire sterline, iar cea mai mare parte a sumei a mers în industria serviciilor.

Cu toate că autorii nu au putut afirma cu certitudine că în lipsa Brexitului banii ar fi fost cheltuiţi în Marea Britanie, aceştia au citat dovezi din partea companiilor studiate şi informaţii din presă care au sugerat că cheltuielile din străinătate au avut loc în detrimentul britanicilor.

Cercetarea mai arată un declin de 11% al tranzacţiilor de investiţii din Uniunea Europeană în Marea Britanie, în valoare de 3,5 miliarde de lire sterline. „Datele arată că Brexitul a făcut Marea Britanie mai puţin atractivă pentru investiţii”, a spus Thomas Sampson, unul dintre autorii studiului. „Investiţiile mai scăzute afectează economia, ceea ce înseamnă că muncitorii britanici vor rata noi oportuniţi de locuri de muncă”.

Citește și: Ion Cristoiu mitraliază PSD: este ca o mașinărie BEATĂ. Marea problemă a lui Liviu Dragnea

Londra şi Bruxelles-ul nu se înţeleg dacă acordul convenit în noiembrie poate fi modificat, mărind probabilitatea fie a unei amânări a Brexitului fie a unui acord în ultimul moment sau a unui Brexit fără acord. Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a declarat săptămâna trecută că Marea Britanie a pierdut 1,5 puncte procentuale din creşterea economică, faţă de aşteptările băncii centrale anterioare referendumului referitor la Brexit.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu