Statele Unite cer renunțarea la referendumul din 25 septembrie asupra independenței Kurdistanului irakian

Postat la: 16.09.2017 01:55

Casa Albă a cerut vineri renunțarea la referendumul asupra independenței Kurdistanului irakian, preconizat pentru 25 septembrie în ciuda opoziției Bagdadului, apreciind că acesta ar fi "provocator" și "destabilizator", transmite AFP.

44957ef1-b2cd-46b7-a7cf-a6d5315c06ba

Reafirmând convingerea că această consultare ar fi un obstacol în lupta contra grupării Stat Islamic (SI) și pentru "stabilizarea zonelor eliberate", Washingtonul își exprimă clar dezacordul, după votul de vineri seara din Parlamentul kurd irakian în favoarea organizării referendumului.

"Chemăm guvernul regional kurd să renunțe la referendum, să înceapă un dialog serios cu Bagdadul", declară administrația americană într-un comunicat în care subliniază disponibilitatea permanentă a SUA de a înlesni discuțiile dintre cele două părți.

Liderii irakieni consideră inițiativa referendumului contrară Constituției.

Această potențială consultare îngrijorează de asemenea puternic țările vecine, precum Turcia sau Iranul, care se tem că va încuraja aspirațiile separatiste ale minorităților lor kurde.

Parlamentul din Kurdistanul irakian a aprobat vineri seara organizarea pe 25 septembrie a referendumului asupra independenței acestei regiuni autonome din Irak, în absența opoziției care chemase la boicotarea sesiunii parlamentare, prima din ultimii doi ani.

Vicepreședintele Parlamentului Kurdistanului, Jaafar Aimenky, care prezida ședința, a anunțat că referendumul va fi organizat la data prevăzută, în urma "unui vot cu unanimitatea celor 65 de deputați prezenți".

În cursul săptămânii, marți, Parlamentul federal irakian a anunțat că a votat împotriva organizării referendumului privind independența, prevăzut să aibă loc pe 25 septembrie în Kurdistanul iranian, provocând imediat retragerea în semn de protest a membrilor săi kurzi.

Acest vot, a precizat președintele parlamentului, Salim Al-Joubouri, ''îi impune premierului să ia toate măsurile necesare pentru a apăra unitatea Irakului și să înceapă un dialog serios'' cu autoritățile regiunii autonome, situată în nordul țării.

Oficialii kurzi susțin că o victorie a taberei "Da" nu va conduce la anunțarea imediată a independenței, ci le va permite să lanseze — de pe o poziție întărită — noi negocieri cu guvernul de la Bagdad.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Daniela Juncu)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu