Statele Unite ale Americii s-au retras din tratatul Cer Deschis

Postat la: 22.11.2020 14:08

Participarea Statelor Unite la tratatul Cer Deschis s-a încheiat oficial duminică, informează dpa, potrivit AGERPRES.

Washingtonul anunţase de şase luni că se va retrage din acordul menit să 'evite surprizele în mod cooperativ', prin permiterea survolurilor în scop de observare a forţelor armate ale altor ţări.

La tratatul negociat în 1992 participau 34 de ţări, inclusiv SUA şi Rusia, care efectuau zboruri cu avioane neînarmate deasupra teritoriilor celorlalţi participanţi.

Citește și: Țările Uniunii Europene ar putea începe vaccinarea anti-COVID-19 în 2021

Moscova s-a arătat mai interesată de supravegherea aeriană a Europei, nu a Statelor Unite. Prin urmare, retragerea americanilor nu anulează imediat valoarea tratatului. Luna aceasta, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a cerut asigurări scrise din partea membrilor NATO că nu vor mai comunica SUA datele culese în urma zborurilor de recunoaştere în cadrul Cer Deschis. El a precizat totodată că bazele americane din Europa nu vor fi exceptate de la observarea aeriană din partea Rusiei.

Oficiali americani au acuzat Moscova de încălcarea tratatului prin interzicerea zborurilor în apropierea anumitor zone, cum ar fi enclava rusă Kaliningrad şi frontiera cu Georgia, precum şi a survolării exerciţiilor militare ruse.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu