SRI, precizari de ULTIMA ORA: 'Ce nu spun cei care acuza utilizarea de catre SRI a mandatelor "pe terorism"in alte scopuri'

Postat la: 16.09.2017 17:14

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, vine cu noi precizări după comunicatul transmis vineri. Acesta răspunde acuzațiilor formulate de fostul colonel SRI, Daniel Dragomir.

Nunta anului! Fiica lui Adriean Videanu se mărită. Cine este ginerele fostului ministru

Ce nu spun cei care acuză utilizarea de către SRI a mandatelor "pe terorism" în alte scopuri, cum ar fi cele legate de infracțiuni de corupție, este că între 2004 și 2014, legea 535, denumită generic "legea antitero" a cuprins, la decizia Parlamentului, TOATE infracțiunile care afectează securitatea națională, nu doar cele de terorism. Mă explic:
Deciziile instanței europene precum si a celei constituționale, au impus in anul 2004 modificarea procedurii de obținere a mandatului de securitate nationala până atunci reglementată de Legea nr.51/1991, in sensul eliberării acestuia de catre un judecator. Intrucat la acel moment, era în procedura parlamentară proiectul de lege privind prevenirea și combaterea terorismului, decizia forului legislativ a fost de includere a modificărilor legislative privind procedura de solicitare si  eliberare a mandatului de securitate nationala pentru toate categoriile de amenințări la adresa siguranței nationale, in corpul respectivului act normativ(535/2004). Ca atare, in perioada 2004-2014 (moment la care Legea 51/1991 a fost modificată si reintrodusa procedura de obținere a acestui act) temeiul de eliberare al mandatului de securitate nationala, indiferent de domeniul in care a fost luat, l-a constituit Legea privind prevenirea si combaterea terorismului.
Astfel, pornind de la faptul că in toate mandatele eliberate in această perioadă se regăseste   precizat ca temei al obținerii Legea nr 535/2004 se încearcă să se  acrediteze ideea ca acestea ar fi fost obtinute prin invocarea unor amenințări  din domeniul terorismului.”, a declarat Ovidiu Marincea pentru ȘTIRIPESURSE.RO.
Daniel Dragomir, fostul colonel SRI, a susținut că politicieni, oameni de afaceri sau jurnalişti au fost interceptaţi pe mandate de siguranţă naţională, timp de cinci ani, după care Laura Codruţa Kovesi, cea care a semnat mandatele, le-a cerut la DNA odată cu mutarea ei.

„În 2009-2013, mai mulţi oamenii de afaceri, politicieni, oameni din societatea civilă şi media au fost interceptări pe mandate de siguranţă naţionale pentru activităţi conexe activităţilor teroriste. Repet, oameni politici, de afaceri şi jurnalişti au fost interceptaţi timp de 5 ani continuu, invocându-se chestiuni conexe activităţilor teroriste. Mai mult, toate aceste mandate au fost aprobate, avizate şi transmise de fosta şefă a Parchetului General, doamna Kovesi. În 2014, mandatele se obţin 6 luni, după care se pot prelungi 3 luni, s-au obtinut mandate succesive”, a declarat Daniel Dragomir, fostul colonel SRI, la România TV .

Cu alte cuvinte, mecanimul era următorul. Mandatele au fost solicitate de Serviciul Român de Informaţii, avizate de Dumitru Dumbravă şi semnate de Florian Coldea. Solicitările SRI ajungeau la Parchetul General, unde procuror şef era Laura Codruţa Kovesi, de la care mergeau spre Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Interceptările s-au făcut în baza prevederilor legii 535 / 2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului şi în baza legii 51 / 1991 privind securitatea naţională a României..

Surpriza, spune Dragomir este momentul în care Kovesi ajunge la DNA, în anul 2014. ”În martie 214, doamna Kovesi face o solicitare către Înalta Curte , cu şapca de şef al DNA, şi cere aceste mandate, pentru a-i rezolva pe aceştia oameni, nu din perspectiva terorismului, ci a corupţiei. (...) Şefa DNA solicită aşadar după cinci ani de la momentul când semnase pentru aceste mandate şi prelungirea lor, chiar dacă în acea perioadă nu a văzut că e ceva important, dacă era ceva de corupţie nu l-a sesizat pe domnul Morar (n.r.: procuror şef al DNA în acea perioadă)?", a mai spus fostul colonel SRI.

 

 

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu