SPOTLIGHT CULTURAL Maria Callas ramane unica in arta lirica, la 40 de ani de la moartea sa

Postat la: 16.09.2017 12:55

Supranumită ''La Divina'' sau ''vocea secolului'', Maria Callas încă strălucește pe firmamentul operei la 40 de ani după moartea sa, după cum o demonstrează aparițiile, în cascadă, de discuri și cărți și cele două expoziții majore ce îi sunt consacrate la Paris și Milano pentru această aniversare.

0453b296-d8ad-43f2-857b-4b8a96e54dd4

Sursa foto: Maria Callas / Facebook

"Dacă întrebarea este: există o altă Callas? răspunsul este nu'', răspunde tranșant Tom Volf, regizorul filmului ''Maria by Callas'' (ce va fi lansat în Franța la 13 decembrie), autorul mai multor cărți și organizatorul marii expoziții ce se deschide la Auditoriumul La Seine Musicale, noul templu al muzicii din Paris.

''Ea este unică'', adaugă Stéphane Grant, producătorul emisiunii 'L'été de la Callas', difuzată în opt episoade în iulie și august de France Musique, și coordonator al unei zile speciale la 18 septembrie. "Se spune adesea că pentru a cânta La Traviata sunt necesare trei voci într-o singură soprană, dar Callas este o mie de voci într-una singură!"

Născută Anna Maria Sophia Cecilia Kalogeropoulou, la New York, din părinți greci, la 2 decembrie 1923, Callas a debutat la Atena în 1939-1940 cu ''roluri foarte grele, precum Cavalleria rusticana, Tosca, care necesită voce, proiecție, putere'', amintește Stéphane Grant.

Sursa foto: Maria Callas / Facebook

''Ea cântă în Italia opere de Wagner, și apoi, în același timp, la Florența, opera Puritanii de Bellini, care este antiteza lui Wagner, care necesită o voce elegiacă și căreia cântăreața îi aduce puterea sa. După aceea, nimeni nu a mai făcut asta! Acolo începe Revoluția Callas''.

''Callas a schimbat modul în care se interpretează opera'', amintește soprana australiană Jessica Pratt, care a interpretat la 12 septembrie unul dintre rolurile legendare ale Mariei Callas, Lucia di Lammermoor", la Théâtre des Champs Elysées din Paris. "Pentru mine, ca și pentru mulți tineri cântăreți de astăzi, ea rămâne o mare sursă de inspirație".

Sursa foto: Maria Callas / Facebook

Dacă Maria Callas nu are moștenitori, ea lasă o moștenire: a readus la modă stilul belcanto italienesc (Bellini, Donizetti, Rossini), care combină virtuozitate și expresivitate.

''Ea a făcut auzit un repertoriu care l-am ascultat mai mult de un secol, cu câteva excepții, fie pentru că a căzut în desuetudine, fie pentru că interpreții /.../ nu aveau puterea dramatică necesară în aceste roluri''.

Sursa foto: Maria Callas / Facebook

"Callas a avut această putere, mai mult, a avut temperament pe scenă, acela de tragediană, pe care l-a afișat în cele mai stupide roluri. Mă gândesc la La Somnanbule de Bellini, care este sublimă la nivel muzical, dar care este o poveste destul de prostească, însă ea o face să fie o operă extraordinară".

Tragediană pe scenă, Callas este așa și în viață. Separarea de soțul ei Giovanni Battista Meneghini, în speranța de a se căsători cu dragostea ei adevărată, armatorul Aristote Onassis, care o va prefera pe Jackie Kennedy, alimentează acest mit.

Expoziția ''Maria Callas'' la Seine Musicale este plină de noi filme inedite despre viața și muzica sa. Tom Volf, care s-a îndrăgostit iremediabil de Callas la 28 de ani, ascultând ''Lucia di Lammermoor'', s-a întâlnit cu apropiații acesteia, între care majordomul și servitoarea ei și colectează arhive nepublicate. Expoziția conține două ore de muzică, o oră video și prezintă salonul și garderoba celei supranumite "La Divina''.

Opera La Scala, unde cântăreața a avut cel mai mare succes, i-a consacrat vineri o seară specială, în cadrul căreia a fost deschisă expoziția "Maria Callas pe scenă — Anii Scala".

Warner Classics reeditează un set bogat de 42 de CD-uri de înregistrări live ale divei, după o primă apariție în 2014 a unor înregistrări de studio (69 de CD-uri).

La 16 septembrie 1977, Maria Callas a murit la Paris acasă, în urma unui atac de cord, la vârsta de 53 de ani.

AGERPRES/(AS — editor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu