Secretarul de stat George Ciamba s-a intalnit cu noul secretar general OSCE

Postat la: 12.10.2017 20:25

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, a avut, joi, la Viena, întrevederi cu noul secretar general al OSCE, ambasadorul Thomas Greminger, reprezentantul OSCE pentru Libertatea Media, Harlem Desir, recent numit în funcție, precum și cu Yukiya Amano - directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

74e2c7c5-4815-446b-bea5-d079cc69c9d6

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), în cadrul întrevederii cu secretarul general al OSCE, cei doi oficiali au trecut în revistă prioritățile și proiectele de pe agenda actuală a organizației și au subliniat importanța acesteia în promovarea cooperării pan-europene pe cele trei dimensiuni: politico-militară, economică și de mediu, umană.

Ciamba a evidențiat sprijinul României pentru activitatea OSCE și angajamentul țării noastre pentru consolidarea rolului organizației în actualul context de securitate. În acest sens, el a anunțat organizarea în România, în 2018, a unui seminar privind Codul de conduită privind aspectele politico-militare ale securității.

Secretarul de stat a reliefat, totodată, importanța respectării pe deplin a principiilor și angajamentelor asumate de către toate statele participante, accentuând necesitatea implementării pe deplin a actualelor obligații. El a subliniat, de asemenea, utilitatea Dialogului Structurat, ca modalitate de a restabili încrederea între statele participante.

Totodată, arată MAE, George Ciamba a menționat că România are un interes deosebit în creșterea relevanței și eficienței OSCE pe palierul soluționării conflictelor înghețate. În acest context, el a pledat pentru impulsionarea eforturilor de soluționare a conflictului transnistrean, "care constituie o amenințare gravă la adresa securității și stabilității regionale" și a manifestat susținere pentru continuarea procesului de negocieri în format '5+2'. De asemenea, secretarul de stat a subliniat necesitatea evitării creării unui nou conflict înghețat în regiune și a evidențiat rolul important al Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE în Ucraina, precum și contribuția substanțială a României în teren.

Secretarul de stat George Ciamba a reiterat poziția constantă a României de susținere a valorilor democratice și a protecției drepturilor și libertăților fundamentale, dar și de sprijin al independenței și mandatului instituțiilor autonome ale OSCE, precizează MAE.

În cadrul întrevederii cu reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei (RFoM), Harlem Desir, Ciamba a exprimat sprijinul ferm al României pentru mandatul și autonomia instituției, astfel cum a fost afirmat și cu prilejul Reuniunii Anuale de Implementarea Dimensiunii Umane/HDIM. Secretarul de stat a arătat aprecierea pentru luările de poziție ale RFoM în legătură cu cazuri recente care au creat îngrijorări în ceea ce privește libertatea presei în spațiul OSCE.

Totodată, George Ciamba a arătat că reprezentantul pentru Libertatea Presei trebuie să continue să urmărească evoluțiile din toate statele participante OSCE, apreciind că o atenție deosebită trebuie acordată presei ce activează în mediul online. În acest context, a adresat felicitări pentru inițiativa de a organiza Conferința privind Libertatea Internetului: Rolul și Responsabilitățile Intermediarilor de internet, programată a avea loc la 13 octombrie. Subliniind că "știrile false" și propaganda sunt nocive atât pentru mediul politic, cât și pentru încrederea populației în presă, George Ciamba a salutat faptul că reprezentatul OSCE pentru Libertatea Presei continuă să urmărească, cu prioritate, aceste teme în activitatea sa.

În contextul vizitei la Viena, oficialul român a avut o întrevedere cu directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano. Cei doi înalți demnitari au avut un schimb de opinii privind temele de actualitate de pe agenda internațională, precum implementarea Planului Comun și Cuprinzător de Acțiune (JCPOA), încheiat între statele E3+3 și Iran și acțiunile provocatoare ale regimului din Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC).

În cadrul întrevederii, secretarul de stat a subliniat rolul major al agenției în consolidarea sistemului global de securitate și siguranță nucleare. De asemenea, a evidențiat eforturile susținute pe care România le întreprinde în promovarea securității nucleare în regiunea Mării Negre.

AGERPRES/(AS — autor: Oana Ghiță, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu