Se re-așeaza apele in Republica Moldova?

Postat la: 13.03.2018 13:55

Furtul milionului în Republica Moldova a declanșat o revoltă populară prelungită. Oripilați de dimensiunea problemei, au protestat braț la braț „pro-europeni” și „anti-europeni”, „români”, „moldoveni” și „ruși”. Noul clivaj sistem vs. antisistem, unde sistemul politic era întruchiparea corupției părea să refacă întreg spectrul politic. Este drept că nici liderii anti-corupție din stradă nu erau tocmai ușă de biserică. Igor Dodon (socialist) avea un trecut dubios la Ministerul Economiei, Renato Usatîi (Partidul Nostru) legături cu crima organizată iar Andrei Năstase (PDA) a dat și el la un moment dat semne că se teme de trecut. Cum arată, însă, Moldova azi?

Renato Usatîi aproape că s-a evaporat iar Andrei Năstase a devenit vioara a doua în urma Maiei Sandu (spre deosebire de Năstase, aceasta s-a ferit să se asocieze cu Dodon). Igor Dodon a prosperat în schimb. El este noul președinte al Moldovei și acum axele politice se învârt, într-o oarecare măsură în jurul său. În linii mari pare să fi abandonat liniile anti-sistem punând în față orientarea spre est.

În ultimul sondaj IMAS aprecierea lui este de 43,8%. După el nu urmează nici unul din liderii mișcărilor de stradă. Numărul doi, la o distanță din ce în ce mai mică, este Pavel Filip (36,3%). Acesta provine din Partidul Democrat (de guvernare) dar are o alură mai tehnocratică. Un Stolojan al Republicii Moldova, dacă doriți. Filip s-a afirmat oferind imaginea unei guvernări decente (după standardele moldovenești) în contrast cu haosul care l-a precedat.

Urmează Silvia Radu (34,8%), proaspăta primăriță interimară a Chișinăului. Ea vine după mandatele dezastruoase ale lui Chirtoacă și moștenește un Chișinău cu străzi și trotuare stricate, parțial sufocat de mirosul gropii de gunoi. Se pare că acțiunile de până acum au creat un contrast plăcut. Un rol a avut, probabil, și vizita la București. Aceasta este importantă atât simbolic cât și prin promisiunile substanțiale făcute de Gabriela Firea. Deși conduce doar Chișînăul, rezultatele Silviei Radu sunt exprimate la nivel național. În contextul alegerilor locale care se apropie (20 mai) Silvia Radu este deja poziționată favorabil

content-image
(sursa: IMAS Moldova)

Apoi, ce a rămas din galeria protestatară. Întâi Maia Sandu (32,6%) și apoi Vladimir Voronin (PCRM, 32,1%). Alegerea Maiei Sandu de a nu se apropia de Dodon a dat rezultate pe teren lung dar cadranul pro-european & anti-sistem este slăbit, după cum se vede în graficul următor.

content-image

(sursa: IMAS Moldova)

PD capitalizează încet-încet rezultatele guvernării și, de unde odată apărea la limita pragului electoral, acuma este cot la cot cu PAS. Asta înseamnă nu doar că o guvernare anti-Dodon va trebui să includă PD dar și că, dacă trendul se menține, PD ar putea cere conducerea coaliției de guvernare cu cifrele pe masă.

Este drept că electoratul moldovenesc ne apare a fi volatil și fără busolă. Dar volatilitatea asta avantajează pe cei ce oferă ceva în defavoarea celor ce țin discursuri. Iar PAS/PDA nu au ce oferi fiind în opoziție iar Igor Dodon pare să fi ales calea dezbinării.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu