Scandal in Filipine dupa ce producatorul european al unui vaccin a avertizat ca produsul ar putea agrava boala

Postat la: 07.12.2017 10:55

Guvernul filipinez intenționează să dea în judecată producătorul unui vaccin împotriva febrei dengue care a avertizat că acesta ar putea agrava boala în unele cazuri, a anunțat joi ministrul sănătății, Francisco Duque.

337edd3a-e6e6-483a-9b53-ab40fd994592

Autoritățile filipineze au suspendat vinerea trecută campania masivă de vaccinare în masă, prima de acest fel din lume, iar luni au oprit vânzările și distribuția vaccinului Dengvaxia produs de gigantul farmaceutic francez Sanofi, relatează France Presse.

Compania franceză avertizase cu câteva zile mai devreme că "mai multe cazuri severe de febră dengue ar putea fi observate în caz de expunere la virus" după vaccinare la persoanele care nu au fost niciodată infectate.

"Într-o zi sau alta, acest lucru se va întâmpla", a declarat Francisco Duque pentru televiziunea ABS-CBN, care a fost întrebat dacă guvernul ar trebui să dea în judecată Sanofi. "Pentru că, în cele din urmă, o instanță judecătorească se va pronunța cu privire la responsabilitatea Sanofi", a spus el.

Guvernul fostului președinte Benigno Aquino a lansat programul de vaccinare în 2016, iar Filipine a devenit prima țară care a folosit Dengvaxia la o asemenea scară.

Aproximativ 830.000 de elevi au primit cel puțin o doză de vaccin, a adăugat Duque. Guvernul declarase anterior că mai mult de 733.000 de persoane au fost vaccinate.

Anunțul făcut de Sanofi a generat o mare îngrijorare în Filipine, unde boala provocată de țânțari este foarte răspândită. Sanofi a încercat luni să calmeze temerile, arătând că posibilele "cazuri grave" nu ar fi fatale și că vaccinul nu ar declanșa boala.

Ministrul sănătății a mai acuzat joi grupul că a făcut declarații "confuze".

Guvernul de la Manila ar putea solicita rambursarea a 1,4 miliarde de pesos (23,4 milioane de euro) pentru vaccinurile neutilizate și crearea unui fond de compensare pentru a acoperi costurile de spitalizare a copiilor vaccinați în timpul campaniei publice, care s-ar îmbolnăvi, a adăugat el.

De asemenea, oficialul filipinez a explicat și ce se așteaptă de la instanță în cazul unei plângeri: "Dacă se stabilește că (producătorii) nu au dezvăluit informații concrete care ar fi schimbat rezultatul tuturor acestor probleme și luarea deciziei de către Ministerul Sănătății în timpul guvernului anterior, atunci vor fi responsabili din punct de vedere juridic".

Duque a adăugat că Congresul (parlamentul) va examina problema săptămâna viitoare.

Departamentul de comunicare al Sanofi nu a fost imediat disponibil pentru a răspunde comentariilor ministrului filipinez, scrie AFP.

AGERPRES/(AS — autor: Mariana Ionescu, editor: Florin Ștefan, editor online: Gabriela Badea)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu