Sarbatorile zilei de 18 octombrie

Postat la: 18.10.2020 09:48

Sărbătorile zilei de 18 octombrie

Ortodoxe
Sf. Ap. şi Evanghelist Luca; Sf. Mc. Marin cel Bătrân
Duminica a 20-a după Rusalii

Greco-catolice
Duminica 20 dR. Sf. ap. şi ev. Luca

Romano-catolice
Duminica a 29-a de peste an
Sf. Luca, ev.


Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca este pomenit în calendarul creştin ortodox la 18 octombrie.

Sfântul Evanghelist Luca era din Antiohia Siriei, de profesie medic. A avut parte de o educaţie deosebită, cunoştea bine limba greacă şi avea cunoştinţe în domeniul artelor plastice, fiind cel dintâi care a zugrăvit o icoană a Maicii Domnului, purtând în braţe pe Pruncul cel mai înainte de veci, pe Iisus Hristos.

Sfântul Luca a pictat pe lemn şi chipurile sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, punând astfel temei tradiţiei zugrăvirii sfintelor icoane în Biserică.

Este autorul a două dintre cărţile Noului Testament: Evanghelia care îi poartă numele şi cartea Faptele Sfinţilor Apostolilor. A fost martor al propovăduirii Domnului şi al patimilor Lui.

Sfântul Evanghelist Luca a fost unul din cei şaptezeci de apostoli, despre care chiar el pomeneşte în Evanghelia sa: "A arătat Domnul şi pe mulţi alţii şaptezeci şi i-a trimis, câte doi, înaintea feţii Sale, în toată cetatea şi locul". Fiind în această rânduială apostolească, Sfântul Evanghelist Luca, prin propovăduirea sa, pregătea calea Fiului Lui Dumnezeu, încredinţând mulţimile că Mesia, Care era aşteptat, a venit în lume.

Înviind Hristos, pe când Sfântul Apostol Luca şi Sfântul Apostol Cleopa mergeau în Emaus şi vorbeau între ei cu jale despre pătimirile iubitului lor învăţător, S-a arătat şi apropiindu-se de dânşii, le-a zis: "Ce sunt cuvintele acestea pe care le schimbaţi unul cu altul în drumul vostru? Iar ei s-au oprit, cuprinşi de întristare" (Luca 24; 17). Şi a fost atunci călător Sfântul Apostol Luca împreună cu Acela Care a zis pentru Sine: "Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa" (Ioan, 14; 6).

Sfântul Luca făcea parte din comunitatea creştinilor din Ierusalim în momentul convertirii lui Saul, care avea să devină Sfântul Apostol Pavel, şi i-a devenit, în scurtă vreme, însoţitor în călătoriile misionare şi pe perioada detenţiei romane a acestuia. Întâlnirea Sfântului Evanghelist Luca cu Sfântul Apostol Pavel a avut loc la Troa (Fap. 20; 5-6), după cele trei luni petrecute de Sfântul Pavel în Grecia. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor")

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu