SARBATORI RELIGIOASE - 17 septembrie

Postat la: 17.09.2017 03:25

52186314-7fe2-429e-a434-212e8e9e1a20

Imagine de la Biserica Tuturor Națiunilor din Ierusalim, la baza Muntelui Măslinilor, în Grădina Ghetsimani

Ortodoxe
Sf. Mc. Sofia și fiicele sale: Pistis, Elpis și Agapis
Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci

Greco-catolice
Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci. Sf. m. Sofia și fiicele ei Pistis, Elpis și Agapis

Romano-catolice
Duminica a 24-a de peste an
Sf. Robert Bellarmin, ep. înv.

Sfânta și înțeleapta Sofia și fiicele sale, Pistis, Elpis și Agapis sunt sărbătorite de Biserica Ortodoxă la 17 septembrie.

Sfânta Sofia a avut din căsătorie trei fiice, cărora le-a pus numele celor trei virtuți evanghelice: pe cea dintâi a numit-o Pistis (Credința), pe a doua Elpis (Nădejdea), pe a treia Agapi (Dragostea).

Sfintele mucenițe au trăit în vremea împăratului Adrian (117-138), în cetatea Romei. Pistis era în vârstă de 12 ani, Elpis, de 10 ani, iar Agapis, de 9, atunci când au fost chemate în fața împăratului, ce auzise, de la eparhul său, de cele trei fecioare care împreună cu mama lor duceau o viață închinată cu totul lui Hristos.

În fața mamei lor, Sfintele Mucenițe, Pistis mai întâi, urmată de Elpis și Agapis, au fost supuse la chinuri cumplite, după ce fiecare pe rând l-a mărturisit pe Hristos și a refuzat să jertfească zeiței Artemida.

Rezistând în fața tuturor chinurilor, cele trei mucenițe au fost în cele din urma omorâte prin decapitare, iar mama lor le-a luat trupurile, le-a așezat într-o singură raclă și le-a îngropat. Sfânta Sofia a stat lângă mormântul fiicelor sale vreme de trei zile, rugându-se lui Dumnezeu, în această vreme și-a dat sfârșitul, fiind îngropată alături de fiicele sale.

Sfânta Mucenică Sofia a fost mucenică nu cu trupul ci cu inima pentru căci cu inima a pătimit mult pentru Hristos. (sursă: vol. "Viețile Sfinților")

AGERPRES /(Documentare — Mariana Zbora-Ciurel, editor: Horia Plugaru)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu