Rusia nu dramatizeaza situațiile neplacute in relațiile cu Republica Moldova (Valentina Matvienko)

Postat la: 17.09.2017 13:25

Rusia nu este înclinată să dramatizeze recentele cazuri când unor politicieni ruși le-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Republicii Moldova și este hotărâtă să dezvolte în continuare legături economice, culturale și umanitare între cele două țări, a declarat duminică Valentina Matvienko, președinta Consiliului Federației rus (camera superioară), în cadrul unei întrevederi cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, cu ocazia unei competiții sportive asiatice la Așgabat (Turkmenistan).

bda98f10-df95-4686-989b-9dc10db2aeaa

Sursa foto: Igor DODON / Facebook

"Există o tendință de îmbunătățire a relațiilor și acesta este meritul dumneavoastră imens ca președinte care își îndeplinește cu promisiunile făcute poporului moldovean: a extinde și a stabili o cooperare reciproc avantajoasa cu Rusia. Vă respectați promisiunile. Deși înțelegem că situația nu este ușoara și se dezvoltă foarte greu", a spus Matvienko, referindu-se la falia majoră dintre guvernul moldovean și președintele prorus al Republicii Moldova.

În acest context, președinta Senatului rus a amintit și de interdicția de intrare pe teritoriul Republicii Moldova impusă și vicepremierului Dmitri Rogozin, copreședinte al comisiei interguvernamentale ruso-moldoven, reprezentantul special al președintelui Rusiei în Transnistria, calificând-o "absolut dincolo de orice logică, legislație internațională și practica internațională".

"Aceasta nu mai este o cultură diplomatică, ci o încălcare a tuturor regulilor internaționale ", a spus ea.

"Noi nu impunem nimic. Poporul Republicii Moldova are dreptul să-și aleagă propria cale de dezvoltare, structura de stat pe care o dorește, dar noi ne exprimăm în mod constant interesul pentru dezvoltarea și extinderea relațiilor economice, comerciale, culturale și umanitare și suntem pregătiți să vă ajutăm în toate aspectele legate de realizarea acestei linii ", a adăugat președinta Consiliului Federației, dându-i de înțeles lui Dodon că Moscova îl va sprijini în acest demers.

La rândul său, Igor Dodon a mulțumit conducerii Federației Ruse pentru poziția echilibrată în urma acțiunilor guvernului de la Chișinău împotriva unor oficiali și diplomați ruși și și-a exprimat "regretul pentru acțiunile provocatoare ale majorității parlamentare și a guvernului de la Chișinău la adresa Rusiei''.

"Este o tentativă de a plăcea curatorilor din Occident în lipsa unor rezultate palpabile pe plan intern. Este poziția unui singur partid politic, Partidul Democrat, care a ajuns falimentar în ceea ce privește suportul populației", i-a transmis Dodon Valentinei Matvienko.

Igor Dodon întreprinde o vizită la Așgabat, unde participă la deschiderea celei de-a V-a ediții a Jocurilor asiatice în spații închise și arte marțiale, la invitația președintelui Turkmenistanului, Gurbangulî Berdîmuhamedov, a relatat transmite IPN.

Relațiile dintre Chișinău și Moscova s-au înrăutățit mai ales după ce vicepremierul rus Dmitri Rogozon, însărcinat cu industria de armament și situația din Transnistria, a fost declarat persoană indezirabilă de guvernul moldovean, la propunerea ministrului de externe, Andrei Galbur.

AGERPRES/(AS — editor: Lilia Traci, editor online: Gabriela Badea)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu