Rusia ar putea intra in Coridorul sudic de gaze?

Postat la: 15.02.2020 08:31

În cadrul reuniunii din acest an a Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția, președintele Azerbaidjan Ilham Aliyev a declarat agenției de știri ruse RIA Novosti că transportul de gaze naturale ruse prin conducta trans-anatoliană (TANAP) este posibil din punct de vedere tehnic, dar că Azerbaidjan nu a primit niciodată o propunere oficială pentru o asemenea cooperare.

El a adăugat că infrastructura ar putea fi utilizată în comun, dar aspectele comerciale ale cooperării ar trebui studiate (RIA Novosti, 21 ianuarie).

Președintele a menționat, de asemenea, că construcția conductei trans-adriatice (TAP) pentru livrarea gazului de la frontiera turcă (de la TANAP) în Grecia, Albania și Italia va fi finalizată probabil în a doua jumătate a anului 2020 (RIA Novosti, 21 ianuarie) .

Interesul de a folosi Coridorul sudic de gaze (format din conducta de legătură din sudul Caucazului, TANAP și TAP) de către Gazprom din Rusia a fost exprimat pentru prima dată în ianuarie 2017, când compania a remarcat că, din cauza lipsei capacităților din mijlocul Nord Stream Two (în prezent în construcție ) și TurkStream (recent încheiat), Gazprom consideră TAP ca o rută de export alternativă (vezi EDM, 16 februarie 2017).

Gazprom a lansat în mod repetat această idee în ultimii ani.

La 30 noiembrie 2019, președinții azeri și turci au inaugurat o legătură între rețelele de gaze turcești și grecești, marcând finalizarea conductei TANAP de 16 miliarde de metri cubi pe an (bcm / a); iar pe 7 ianuarie 2020, președinții turci și ruși au lansat conducta TurkStream de 31,5 bcm / o capacitate (proiectată pentru a transporta 15,75 bcm către Turcia și 15,75 bcm pentru clienții europeni).

După cum a confirmat președintele Aliyev, injectarea gazului rusesc în SGC, în special de la TurkStream în TAP, este simplă din punct de vedere tehnic și, după cum a afirmat el, ar fi posibilă în conformitate cu reglementările Uniunii Europene.

Punctul final atât al TANAP, cât și al TurkStream în Turcia este micul oraș de frontieră din Ipsala; conducta TAP pornește de partea opusă a graniței, în Grecia. Prin urmare, nu ar fi costisitor să conectați TurkStream la TAP. Toate capacitățile inițiale de 10 bcm / o ale TAP au fost deja contractate de către Consorțiul Shah Deniz, care operează producția pe câmpul Shah Deniz în largul coastei Azerbaidjanului (TAP a primit derogări de la terțe părți din UE pentru faza inițială) .

Cu toate acestea, va dura timp până când proiectul de extracție Shah Deniz II va atinge capacitatea maximă de a produce suficient gaz pentru a umple TAP.

Astfel, când TAP devine operațional până la sfârșitul anului 2020, gazul rusesc ar putea contribui la utilizarea conductei la capacitate maximă.

Gazul rusesc poate fi, de asemenea, un instrument important în extinderea proiectată a conductei trans-adriatice. TAP a anunțat rezultatele testului de piață inițial neobligatoriu pentru extindere la 28 octombrie 2019.

Producătorii care și-au exprimat interesul de a utiliza TAP au fost dispuși să promoveze peste 11 bcm / a pentru tranzit prin conductă.

În consecință, TAP a lansat o fază de proiectare coordonată pentru a studia opțiunile pentru extinderea conductei la 20 bcm / a. Studiul va fi finalizat la începutul anului 2020. Numele companiilor care și-au exprimat interesul nu au fost lansate; astfel încât este posibil să se speculeze doar dacă Gazprom, sau una dintre filialele sale, ar putea fi printre acestea.

Testul de piață obligatoriu ar putea începe deja în 2020 (cel mai devreme în T2) (TAP-ag.com, accesat la 10 februarie); astfel, numele ofertanților care vor utiliza capacitatea extinsă de TAP vor fi probabil dezvăluite înainte de sfârșitul acestui an.

În ceea ce privește utilizarea TANAP pentru a exporta gaz rusesc, o astfel de cooperare ar trebui să se facă pe o scară mult mai mare, cel mai probabil folosind întreaga infrastructură creată pentru SGC și nu numai.

Gazul rusesc poate fi livrat în Azerbaidjan prin intermediul conductei Mozdok – Makhachkala – Kazi Magomed (Azerbaidjan a achiziționat 1 bcm de gaz de la Gazprom în 2018 prin intermediul acestei conducte - Gazpromexport.ru, accesat la 10 februarie), de unde poate fi injectat în TANAP prin conducta din Caucazul de Sud.

Totuși, acest lucru va necesita și extinderea tuturor celor trei conducte SGC în etapele ulterioare, când proiectul Shah Deniz II își atinge capacitatea maximă.

Interesant este că, atunci când Mikhail Bocharnikov, ambasadorul Rusiei la Baku, a felicitat Azerbaidjanul pentru inaugurarea TANAP, a speculat: „Cine știe, poate că gazul nostru va trece prin TANAP într-o zi; Nu l-aș exclude ”(News.ru, 7 ianuarie).

Observațiile președintelui Aliyev la Davos erau în conformitate cu strategia pe termen lung a Azerbaidjanului de a asigura proiectele sale de infrastructură să fie proiecte viabile din punct de vedere comercial, mai degrabă decât subiectul concurenței geopolitice dintre puterile mai mari. Într-adevăr, una dintre rațiunile strategice din spatele alegerii TANAP-TAP din Azerbaidjan peste conducta Nabucco în 2013 a fost aceea că Nabucco cu o capacitate mai mare a fost privită mai mult ca un proiect geopolitic: a fost susținut de UE, deși Europa nu a oferit această propunere garantează suficient sprijin sau garanții pentru a contracara atacul rusesc împotriva acesteia.

În schimb, TANAP-TAP relativ mai mic a fost privit ca viabil din punct de vedere comercial.

Când este justificat economic și în conformitate cu reglementările, Azerbaidjanul a fost întotdeauna deschis să împărtășească infrastructura cu alți actori. De exemplu, la finalizarea căii ferate Baku – Tbilisi-Kars (BTK) - un proiect care se presupunea că transporta o parte din încărcarea China-către-UE transportată până în prezent de către calea ferată tran-siberiană - Rusia a început să folosească BTK pentru a fi livrată în exporturile sale în Turcia și, prin porturile mediteraneene turce, în alte țări (a se vedea EDM, 16 mai 2019)Cealaltă problemă este concurența dintre azerbaidjan și gazul rusesc pentru aceeași cotă de pe piața europeană.

Deocamdată, capacitatea totală contractată a SGC (10 bcm / a) este destul de mică în comparație cu ceea ce Gazprom furnizează Europei (176 bcm în 2018—Gazpromexport.ru, accesat la 10 februarie 2020).

Cu toate acestea, piețele individuale din sud-estul Europei, cărora TAP își propune să furnizeze gaze, sunt ele însele destul de limitate. De exemplu, atât Bulgaria cât și Grecia au contractat 1 bcm / a de la SGC (Aljazeera.com, 9 decembrie 2019), în timp ce Gazprom a exportat puțin peste 3 bcm în fiecare dintre aceste țări în 2018 (Gazpromexport.ru, accesat la 10 februarie, 2020).

SGC poate deveni un pericol potențial pentru dominația Rusiei a aprovizionărilor europene de gaz după extinderea completă a acestuia - cu adăugarea planificată a mai multor stații de comprimare, capacitățile anuale generale ale TANAP și TAP ar putea fi în cele din urmă majorate la 31 și, respectiv, 24 cm.

O astfel de creștere dramatică a capacității este puțin probabilă până când conducta trans-caspică (TCP) va fi construită pentru a conecta Turkmenistanul la proiect.

Însă realizarea TCP este ea însăși foarte improbabilă datorită lacunelor din textul Convenției juridice caspice din 2018 (Rusia nu ascunde dorința de a le folosi) și recenta reluare a Gazprom a importurilor de gaze din Turkmenistan, care sunt considerate de unii ca încercare de a descuraja Ashgabat să înainteze cu TCP (vezi EDM, 4 septembrie 2019).

Ca atare, conform Baku, gazul rusesc din SGC pare a fi o alternativă care ar putea face expansiunea viabilă din punct de vedere comercial fără a provoca reacții din Moscova.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu