RETROSPECTIVA SAPTAMANII - BUCUREȘTI

Postat la: 16.09.2017 12:25

75dfe79b-83a5-4e1d-8522-f947b2309b3e

Sinteza principalelor știri difuzate de Redacția Știri Interne — București în săptămâna 11 — 15 septembrie:

*** Președintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, a decedat vineri la vârsta de 100 de ani.

Liderii politici au transmis mesaje de condoleanțe în care au subliniat contribuția seniorului Quintus în politica românească și în evoluția PNL de după Revoluție.

Potrivit unei informări a PNL, trupul neînsuflețit al seniorului liberal va fi depus, duminică, la ora 12,00, la capela Bisericii Buna Vestire din Ploiești, iar seara, de la ora 19,00, este programată slujba de priveghi.

Slujba de înmormântare va avea loc luni, de la ora 12,00, la aceeași biserică, surse apropiate familiei spunând că înhumarea va fi făcută la Cimitirul Viișoara.

*** PSD dorește înființarea unei comisii speciale în Parlament care să pună în acord actele normative cu deciziile Curții Constituționale.

Miercuri, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat că această propunere "se conjugă" cu demersul ministrului Tudorel Toader de modificare a legilor Justiției.

"A fost o solicitare a PMP pentru o comisie care să lucreze doar pentru punerea în acord a deciziei CCR cu Codurile penale. Propunerea noastră a fost să facem o comisie care să pună în acord toate cele 223 de decizii ale Curții pentru care nu s-au operat modificări legislative. Eu cred că nici ministrul Justiției, nici doar un parlamentar sau doar comisiile juridice nu pot realiza aceste propuneri în termen rezonabil. Ministrul Justiției poate să lucreze foarte bine, să colaboreze cu această comisie și invers și comisiile juridice, dar trebuie să existe undeva un grup format din parlamentari care să se ocupe doar de aceste lucruri", a afirmat Liviu Dragnea, la Palatul Parlamentului.

* La rândul său, senatorul Traian Băsescu, președinte al PMP și fost șef al statului, a declarat că formațiunea pe care o conduce și-a retras propunerea privind formarea unei comisii parlamentare comune care să modice Codurile penale în acord cu soluțiile CCR și că soluția corectă ar fi discutarea în Legislativ a proiectului de modificare a legilor Justiției aflat în lucru la MJ. "Astăzi (miercuri — n.r.), (...) acest 'capo di tutti capi' care se numește Dragnea, ce-i dă prin cap, scoate din sertar propunerea PMP și vrea să propună, în baza propunerii PMP, formarea acestei comisii pentru Coduri. Bineînțeles că imediat am notificat oficial că ne retragem propunerea pentru că ne-am dat seama ce vrea. (...) Vrea să pună mâna pe Coduri sub umbrela: 'ia, uite, PMP-ul lui Băsescu ne-a cerut treaba asta, nu noi, dar trebuie să dăm curs'", a precizat Traian Băsescu, miercuri, la B1 Tv.

* Și liberalii au reacționat la propunerea PSD discutată în Birourile permanente reunite. Liderul grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputaților, Raluca Turcan, a declarat miercuri că, în Birourile permanente reunite ale Parlamentului, PSD a confirmat că ministrul Justiției nu și-a făcut datoria prin faptul că a solicitat înființarea acestei comisii. "După luni de zile în care a tergiversat luarea unor măsuri și pe problema condițiilor din penitenciare și pe situația de dezacord care există în momentul de față între Codul penal și deciziile CCR, astăzi vedem cum în Parlament ministrul Justiției primește un vot de blam. Ca atare, PNL a solicitat ca odată cu acest vot de blam dat în Bpr să existe și un vot de blam prin susținerea moțiunii pe Justiție pe care PNL și USR au inițiat-o. Este o recunoaștere a incapacității de a lua decizii pentru buna funcționare a sistemului de Justiție. Este, de asemenea, o recunoaștere că ministrul Justiției, Tudorel Toader, are cu totul și cu totul alte preocupări în fruntea ministerului", a spus Turcan, la Palatul Parlamentului.

Ulterior, moțiunea simplă pe Justiție inițiată de PNL și USR și intitulată "PSD stăpânul justiției?! Chiar așa..." a picat la votul parlamentarilor.

*** Parlamentul a decis, miercuri, în ședință comună, prelungirea activității Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 cu încă 60 de zile. PNL, USR și PMP s-au opus acestei măsuri.

Conducerea comisiei și-a justificat solicitarea prin faptul că activitatea acestui for a fost blocată prin refuzul procurorului general Augustin Lazăr de a-i pune la dispoziție dosarul clasat privind scrutinul prezidențial, precum și de refuzul șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, de a răspunde la întrebarea dacă a fost prezentă în seara de 6 decembrie 2009 în casa lui Gabriel Oprea.

* La dezbaterile din plenul Legislativului, senatorul USR Mihai Goțiu a solicitat parlamentarilor Puterii "să nu arunce în derizoriu" instituția Parlamentului prin această comisie de anchetă. "Recomandarea mea este să nu mai continuați această cacealma care nu face decât să se transforme într-un circ mediatic, să nu mai conduceți discreționar acest Parlament care este o instituție a tuturor cetățenilor români, nu doar o instituție menită să vă apere clientela și să-i apere pe penali", a spus Goțiu, în plen.

* Deputatul PNL Nicolae Neagu a susținut că "o comisie parlamentară trebuie să aibă un scop vădit și cu rezultat care să poată fi anticipat". "A continua ancheta mi se pare un lucru nefiresc", a spus Neagu, care a exprimat disponibilitatea grupului PNL de a participa la o eventuală modificare a legislației electorale.

* ''Ar trebui să oprim acest moment de ridicol absolut și care intră în antologia momentelor ridicole din Parlamentul României", a fost părerea deputatului PMP Robert Turcescu.

* Deputatul PMP Eugen Tomac a apreciat că prelungirea activității Comisiei ar fi "o încercare a PSD de a-l ține în depresie pe Geoană".

* În opinia deputatului PSD Eugen Nicolicea, intervențiile antevorbitorilor săi s-ar putea constitui într-o ''expunere de motive'' pentru modificarea regulamentului comisiilor de anchetă.

* Ulterior, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a anunțat că, împreună cu președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a sesizat CCR cu privire la un posibil conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Ministerul Public.

Decizia de a sesiza CCR a venit ca urmare a refuzului procurorului-șef al DNA de a se prezenta în fața comisiei de anchetă a Parlamentului, având în vedere refuzul procurorului general de a lua măsuri împotriva Laurei Codruța Kovesi cu privire la încălcarea prevederilor legale, precum și ținând cont de refuzul procurorului general de a înainta o copie de pe dosarul de urmărire penală referitor la scrutinul din 2009.

În sesizare se susține că refuzul procurorului general, ca și refuzul procurorului-șef al DNA împiedică realizarea funcției de control parlamentar, respectiv îndeplinirea în acest cadru a obiectivelor anchetei parlamentare, încălcând principiul colaborării loiale dintre autoritățile publice.

Săptămâna trecută, Comisia de anchetă privind prezidențialele din 2009 a întocmit un raport parțial, în care s-a precizat că s-au constatat acțiuni concrete ale instituției prezidențiale reprezentate de Traian Băsescu și ale Guvernului condus de Emil Boc pentru favorizarea fraudării alegerilor în avantajul candidatului Traian Băsescu.

Potrivit raportului, "aceste acțiuni ale celor două instituții au fost perfect sincronizate, dovedind astfel că făceau parte dintr-un plan amplu și bine pus la punct, acțiunile fiind premeditate". În document sunt precizate ca infracțiuni posibile constituirea unui grup infracțional organizat în vederea comiterii de infracțiuni electorale, fals intelectual, uz de fals și abuz în serviciu.

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă, Oana Florea, a declarat că raportul pe care l-a elaborat acest for este parțial, pentru că unul dintre obiective nu a fost atins și anume nu s-a putut afla dacă se susține acuzația publică de implicare a SRI și DNA în favorizarea fraudării alegerilor.

*** Din această săptămână, Ministerul Apărării și cel al Economiei au o nouă conducere. Mihai Fifor, cel care deținea portofoliul de la Economie, a fost numit ministru al Apărării, iar în locul său a fost desemnat deputatul PSD Gheorghe Șimon. Marți, cei doi au depus jurământul de învestitură la Palatul Cotroceni.

Mihai Fifor l-a înlocuit la Apărare pe Adrian Țuțuianu, care și-a dat demisia din funcție săptămâna trecută, invocând "proasta comunicare" pe subiectul plății sumelor aferente soldelor/salariilor militarilor.

Țuțuianu a fost schimbat săptămâna aceasta și de la conducerea Comisiei parlamentare de control privind activitatea SRI, fiind numit de PSD membru în Comisia pentru abuzuri. În locul său la comisia SRI a fost desemnat senatorul PSD Claudiu Manda.

*** Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au respins, joi, contestațiile formulate de procurorii Doru Țuluș și Mihaiela Moraru Iorga împotriva deciziei de revocare în funcțiile deținute în cadrul DNA, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al CSM, Ștefan Lucaciuc.

În schimb, CSM a admis contestația Mihaielei Moraru Iorga față de decizia prin care s-a stabilit ca aceasta să își continue activitatea de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău, în sensul datei la care urma să înceapă să lucreze.

Totodată, aceasta a depus o cerere la CSM prin care solicită să activeze ca judecător. Ea a trecut în solicitarea sa mai multe instanțe — Curtea de Apel București, Tribunalul București, Tribunalul Ilfov, Judecătoriile Sectoarelor 1, 2 și 6.

Pe 4 iulie, Secția pentru procurori a CSM a dat aviz pentru revocarea din funcție a procurorilor DNA Doru Țuluș și Mihaiela Moraru Iorga.

Pe 29 iunie, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a transmis Secției pentru procurori a CSM cererea de avizare a revocării Mihaielei Iorga Moraru pentru faptul că aceasta nu a înregistrat un denunț în conformitate cu dispozițiile legale și nu l-a prezentat spre repartizare procurorului șef al secției din care făcea parte. Neprezentarea denunțului a avut drept consecință imposibilitatea aplicării unor dispoziții procesual penale în raport cu persoane cercetate, arăta DNA.

De asemenea, Kovesi a cerut revocarea lui Doru Florin Țuluș "pentru existența unei suspiciuni rezonabile că imparțialitatea sa este afectată, având în vedere că a soluționat dosare penale în care era implicată o persoană cu care avea raporturi civile".

*** Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat marți că a cerut toate hotărârile judecătorești în baza cărora există în penitenciare deținuți aflați în prelungirea eliberării condiționate, după îndeplinirea condițiilor legale, iar dacă va observa o practică neunitară în interpretarea și aplicarea Codului penal va face demersuri pentru a iniția un recurs în interesul legii.

"Majoritatea deținuților spun că li se amână eliberarea condiționată fără niciun motiv. Noi nu trebuie să luăm de bun ceea ce spun ei, dar nici nu trebuie să negăm ce spun ei. Eu am cerut și astăzi am vorbit cu directorul ANP să îmi dea toate hotărârile judecătorești în baza cărora astăzi în penitenciare avem deținuți aflați în prelungirea liberării condiționate, după îndeplinirea condițiilor legale. Nu știu care va fi rezultatul, dar dacă va fi o practică neunitară în interpretarea și aplicarea dispozițiilor de la 99 până la 106 din Codul penal atunci fac demersuri legale pentru a iniția un recurs în interesul legii, ca Înalta Curte să dea o dezlegare obligatorie și în felul ăsta și deținuții în procedura de eliberare condiționată să se bucure de un tratament egal în fața legii", a explicat Toader.

AGERPRES/(autor: Georgiana Tănăsescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriela Badea)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu