Relația Rusia-NATO, pe un butoi cu pulbere! Avertismentul experților este sumbru

Postat la: 16.09.2017 18:55

Relaţiile dintre Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia se vor înrăutăţi în anii următori, consideră expertul rus Aleksei Fenenko, profesor asociat pe probleme de securitate la Facultatea de Politică Internaţională a Universităţii de Stat din Moscova, într-o declaraţie făcută vineri pentru RIA Novosti, informează agerpres.ro


În opinia sa, declaraţia secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit căruia Alianţa va căuta să îmbunătăţească relaţiile cu Rusia nu este decât un slogan. 

Într-un interviu pentru RIA Novosti, Jens Stoltenberg a afirmat anterior că NATO va continua să aspire la îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia, dar cu toate acestea va ţine cont de situaţia legată de Ucraina.

Nucleu de dizidență. "Talibanii" din jurul Alinei Gorghiu. Cine sunt liberalii rămași lângă fosta șefă PNL


"Este doar un slogan al lui Stoltenberg şi nimic mai mult, deoarece până acum această dorinţă nu a fost însoţită şi de măsuri practice. La ora actuală există trei probleme în relaţiile dintre Rusia şi NATO care necesită o rezolvare imediată. Prima vizează soarta Actului fondator Rusia-NATO. În mod oficial, acesta a încetat să mai funcţioneze din 27 mai 2017 şi nu a existat nicio procedură pentru prelungirea sa automată", a subliniat Aleksei Fenenko.

Denise Rifai, măsură de precauție după episodul Palada: 'Noi suntem aici la politica pumnului în gură' / FOTO


"Noi nici până acum nu ştim dacă el funcţionează sau nu", a adăugat acesta. "În al doilea rând este vorba de iniţiativa Rusiei privind siguranţa zborurilor în zona mărilor Baltică şi Neagră. Din nou, nimic nu este clar. Al treilea aspect - nu există niciun fel de negocieri privind măsurile de consolidare a încrederii", a specificat interlocutorul agenţiei ruse de presă. 

Dimpotrivă, expertul citat prezice o deteriorare a relaţiilor dintre NATO şi Federaţia Rusă în anii următori. "Personal cred că în timpul apropiat relaţiile dintre Rusia şi Alianţa Nord-Atlantică s-ar putea deteriora brusc. Nu exclud că ar putea să apară un conflict militar limitat între noi. Există câteva puncte nevralgice: Transnistria, zona Mării Baltice. Nu exclud nici direcţia georgiană, dacă NATO va încerca din nou să joace cartea georgiană. Acesta poate fi un conflict serios limitat într-un anumit teatru de operaţiuni militare", a afirmat expertul, citat de RIA Novosti. 

NATO a decis în aprilie 2014 să-şi suspende cooperarea militară şi civilă cu Rusia, ca răspuns la anexarea Crimeii, dar dialogul în cadrul Consiliului NATO-Rusia a fost menţinut.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu