Referendum pentru independența Kurdistanului: Irakul avertizeaza, Turcia vede o problema de securitate naționala

Postat la: 17.09.2017 01:55

Premierul irakian, Haider al-Abadi, i-a avertizat sâmbătă pe kurzi că "se joacă cu focul" dacă insistă să desfășoare pe 25 septembrie un referendum pentru independența Kurdistanului, informează Reuters.

1aa9bc59-b276-4c4c-a03c-252830599a3b

În urma deciziei de vineri a parlamentului regiunii autonome Kurdistan din nord-estul Irakului, privind organizarea referendumului, președintele irakian Fuad Masum a lansat sâmbătă o inițiativă de dialog între autoritățile de la Bagdad și cele din capitala Kurdistanului, Erbil. Masum a propus întâlniri cu un program intensiv pentru "depășirea crizei" legate de consultarea populară, transmite Xinhua.

Turcia, pe teritoriul căreia trăiește de asemenea o minoritate kurdă importantă (13-15 milioane de persoane, reprezentând 15-20% din populația țării, conform diferitelor estimări) a anunțat că va lua orice măsuri necesare față de referendum, pe care premierul turc Binali Yildirim l-a declarat sâmbătă o problemă de securitate națională.

Ministerul de externe de la Ankara l-a convocat în aceeași zi pe ambasadorul german în Turcia, pentru a-i comunica îngrijorarea față de o manifestație a kurzilor. "Condamnăm organizarea unui marș în orașul Koln din Germania de către filiale ale organizațiilor teroriste PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan — n. red.) și permisiunea acordată propagandei teroriste", a făcut cunoscut ministerul, într-un comunicat citat de Reuters, referindu-se probabil la o demonstrație împotriva președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, la care au participat pe 3 septembrie aproximativ 25.000 de kurzi și susținători ai acestora.

Liderul kurd irakian Massoud Barzani a anunțat vineri că votul pentru independența Kurdistanului nu va fi amânat, deși Statele Unite și alte puteri occidentale au cerut acest lucru și și-au exprimat îngrijorarea că tensiunile între kurzi și autoritățile irakiene pot perturba eforturile militare împotriva Statului Islamic.

AGERPRES/(AS — editor: Marius Hosu, editor online: Daniela Juncu)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu