Rebega: De ce a ales Juncker Sibiul pentru Summit-ul UE

Postat la: 17.09.2017 11:54

Europarlamentarul Laurențiu Rebega explică într-o postare pe facebook de ce președintele Comsiei Europene a ales Sibiul pentru un Summit UE în 2019. ”Abil cum e, lui Juncker nu i-a fost greu să înțeleagă că împlinirea obiectivelor sale are nevoie de aliați, și da, știe și el că România preia în ianuarie 2019 președinția rotativă a UE. Iată de ce i-a fost ușor să aleagă Sibiul ca portavoce pentru afirmarea unității blocului comunitar. Am putea să vorbim despre un „cec în alb” acordat președintelui Iohannis și țării noastre. Iar suportul său pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, vine tot ca să rotunjească „darul de nuntă” ”, arată europarlamentarul. Mai mult, spune Rebega, ”dincolo de motivații precum „repararea unor nedreptăți (Schengen)”, țara noastră este văzută strategic, drept o contrapondere la Polonia și Ungaria și la polarizarea Est - Vest din ultimii ani. Prin România, Juncker transmite un mesaj clar către toți „nemulțumiții”: „vom face viitorii pași de integrare europeană și nu vom uita țările care nu sunt încă în zona euro”.

Eurodeputatul român atrage însă atenția că ”dacă România nu-și va asuma un rol activ și de inițiativă în proiectul european, atunci „lozul în plic” tras de țara noastră în acest moment va fi necâștigător, iar consecințele vor fi iremediabile!”

Explicațiile lui Rebega vin în contextul în care preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a propus miercuri, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, organizarea unui summit UE în România, la Sibiu, pe 30 martie 2019, fix la o zi după Brexit, pentru a discuta despre viitorul blocului comunitar.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu