Proteste violente in Kenya dupa realegerea președintelui Uhuru Kenyatta

Postat la: 12.08.2017 00:25

Comisia electorală din Kenya a anunțat vineri realegerea președintelui Uhuru Kenyatta, cu 54,3% din voturi față de 44,7% ale principalului său contracandidat, Raila Odinga; imediat după oficializarea rezultatului, în mai multe orașe au izbucnit proteste violente, relatează agențiile internaționale de presă.

090b03c1-069c-4dfe-8c2b-f57c09cb3c11

Kenyatta a făcut apel la calm și unitate după ce au apărut cifrele oficiale finale privind scrutinul de marți. Opoziția a anunțat însă că nu recunoaște realegerea și totodată că nu va apela la justiție pentru a contesta ceea ce consideră o fraudă.


Ulterior, relatările despre violențe s-au succedat din mai multe surse. Au fost auzite focuri de armă și s-au raportat jafuri în cartiere sărace ale capitalei Nairobi — Kibera, Mathare, Kawangware și Kairobangi. Un centru al opoziției este și orașul Kisumu din vestul țării, unde polițiștii au făcut uz de arme pentru a-i împrăștia pe manifestanți.

Observatorii internaționali au declarat că procesul electoral a fost corect, iar ambasadorul Statelor Unite, Robert Godec, a dat publicității în numele corpului diplomatic în care arată că "în caz de litigii sau dezacorduri, constituția Kenyei este foarte clară privind modul de soluționare. Violența nu trebuie să fie niciodată o opțiune".

James Orengo, unul dintre locotenenții lui Odinga, a declarat: "Pentru noi, mersul în instanță nu este o alternativă. Am mai fost acolo". El a reamintit că poporul kenyan are un istoric de rezistență față de fraudele electorale, dar nu a făcut un apel explicit la proteste.

După alegerile din 2007, în Kenya au urmat violențe soldate cu peste 1100 de morți și 600.000 de refugiați.

AGERPRES/(AS — editor: Marius Hosu, editor online: Adrian Dădârlat)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu