Protestatarii anti-guvernamentali din Guatemanala au incendiat cladirea Congresului si cer demisia presedintelui

Postat la: 22.11.2020 09:23

Sute de manifestanţi anti-guvernamentali au incendiat sâmbătă clădirea Congresului din capitala Ciudad de Guatemala, iar forţele de ordine au reţinut cel puţin 22 de persoane în demonstraţia împotriva Executivului preşedintelui Alejandro Giammattei şi a Congresului pentru aprobarea bugetului pe anul 2021, potrivit AGERPRES.

Protestatarii au vandalizat şi incendiat părţi din clădirea Congresului, înainte de a fi dispersaţi de forţele de ordine.

Clădirea era goală sâmbătă, însă în urma atacului care a durat câteva minute mai mulţi oameni au fost intoxicaţi cu fum.

Pompierii au stins flăcările, iar autorităţile sanitare au spus că cel puţin 20 de persoane au fost rănite în manifestaţie, mai multe zeci, afectate de gazele lacrimogene lansate de poliţie, potrivit dw.com.

Oamenii se opun bugetului aprobat miercuri de Congres. Opoziţia spune că bugetul prioritizează ca mari proiecte de infrastructură să fie gestionate de companii ce au legături cu Guvernul şi trece cu vederea impactul socio-economic al pandemiei de Covid-19.

Citește și: Marea Britanie și Canada au încheiat un acord comercial post-Brexit

În plus, au fost făcute, spun ei, mari reduceri în bugetul alocal educaţiei şi sănătăţii.

O altă nemulţumire este că bugetul a trecut de Parlament în timp ce ţara a fost distrasă de efectele a două furtuni distrugătoare, Eta şi Iota.

Protestatarii îi cer preşedintelui să demisioneze.

Vicepreşedintele Guillermo Castillo a spus înaintea protestelor că se opune bugetului şi că atât el, cât şi Giammattei ar trebui să demisioneze „pentru binele ţării”.

De cealaltă parte, pe Twitter, preşedintele Alejandro Giammattei a scris că cei care au participat la aceste infracţiuni vor răspunde în faţa legii.

Congresul a aprobat bugetul de 12.700 de milioane de dolari la primele ore ale zilei de miercuri.

 

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu