Protest la Ministerul Justitiei. Membri ai miscarii #Rezist au aruncat vopsea rosie pe treptele institutiei

Postat la: 14.01.2019 16:12

Membri ai mişcării #Rezist au organizat, luni, un protest la Ministerul Justiţiei, pe treptele instituţiei fiind aruncată vopsea de culoare roşie, ca reacţie la eliberarea, prin legea recursului compensatoriu, a unor deţinuţi violenţi, informează Agerpres.ro

Pe treptele de la intrarea în sediul Ministerului Justiţiei au fost aruncate şi câteva cuţite, precum şi poze cu ministrul Tudorel Toader.

Doi dintre protestatari, Mihai Cristian Dide şi Sandu Matei, au fost ridicaţi şi duşi la o secţie de Poliţie.

Protestul vine după ce un tânăr a fost omorât de trei bărbaţi în faţa unui bar din municipiul Mediaş. Doi dintre agresori au fost eliberaţi din închisoare în baza recursului compensatoriu, iar al treilea este, de asemenea, recidivist.

Luni, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a reacţionat la valul de critici privind eliberarea unor deţinuţi care au recidivat la puţin timp de la ieşirea din penitenciare, susţinând că proiectul de lege privind recursul compensatoriu a fost iniţiat în timpul guvernării Cioloş şi doar a intrat în vigoare în timpul mandatului său.

"În repetate rânduri, am arătat următoarele: proiectul de lege privind recursul compensatoriu a fost iniţiat de guvernarea tehnocrată, faptul că CSM (în componenţa anterioară) l-a avizat şi a propus considerarea zilelor ca fiind executate, că a fost adoptat de Parlament, că a intrat în vigoare la scurt timp după ce am devenit ministru şi că studiul de impact nu se face după ce legea intră în vigoare", a scris Toader pe Facebook.


Aproape 11.000 de deţinuţi au fost eliberaţi în baza legii regimului compensatoriu, iar în jur de 650 dintre aceştia au recidivat şi s-au reîntors în închisoare, mulţi dintre ei comiţând fapte cu violenţă - crime, violuri şi tâlhării, a informat, săptămâna trecută, vicepreşedintele PNL Florin Roman, care a prezentat datele solicitate în acest sens Ministerului Justiţiei.

Deputatul a menţionat că a primit un răspuns oficial la interpelarea pe care i-a adresat-o ministrului Tudorel Toader referitoare la situaţia deţinuţilor eliberaţi mai devreme în baza legii regimului compensatoriu şi în care se arată că, în perioada 19 octombrie 2017 - 23 noiembrie 2018, au fost puse în libertate 13.267 persoane.

Dintre acestea, 2.387 au fost eliberate la termen, iar 10.880 au beneficiat de liberarea condiţionată şi regimul compensatoriu, a spus Roman.

El a subliniat că 188 dintre cei eliberaţi au comis din nou infracţiuni cu violenţă, respectiv crimă, tentativă de crimă, viol şi tâlhărie. 

 Agerpres.ro

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu