Proiectul cultural Sarbatorile Europei“, lansat la pavilionul expozitional de pe malul lacului Ovidiu

Postat la: 16.09.2020 19:00


 
  • În deschiderea conferinței, primarul George Scupra a explicat de ce orașul Ovidiu este ales ca loc de desfășurare a acestui eveniment: este vorba de un loc ce se identifică cu personalitatea poetului Ovidius, exilat la Tomis, un spațiu ce trebuie îmbogățit identitar în plan cultural și spiritual, fiind cel mai vechi spațiu al identității noastre.


Pavilionul expozițional de pe malul lacului Ovidiu a găzduit conferința de lansare a proiectului cultural „Sărbătorile Europei“, organizat de către Arhiepiscopia Tomisului, Academia Tomitană și Primăria orașului Ovidiu.
 
Acest proiect conține 4 teme principale, asemenea unor puncte cardinale ale spațiului cultural-spiritual al Dobrogei, care își propun îmbogățirea patrimoniului Dobrogei pe următoarele direcții:
 
- realizarea unei colecții de 1000 de volume de documente recuperate din 85 de arhive si biblioteci europene si americane, ce întregesc istoria Dobrogei și, implicit, a românilor, începând cu anul 660 îen. Dintre acestea, 188 volume au ajuns deja în patrimoniul Arhiepiscopiei Tomisului, prin efortul extraordinar al prof.  Constantin Barbu.
 
- inaugurarea unui „Atelier Brâncuși”, care își propune reconstruirea a 102 opere lipsă, dispărute sau distruse din patrimoniul marelui sculptor Constantin Brâncuși, de către sculptorul Rodion Gheorghiță, atelier ce va fi amplasat pe faleza localității Ovidiu. Dintre acestea, 25 sunt deja realizate,  unele fiind prezentate în cadrul onferinței de presă.
 
- întregirea patrimoniului literar universal al marilor poeți Mihai Eminescu și Publius Ovidius Naso (s-au găsit 32 de manuscrise ale acestuia, în arhivel Vaticanului).
 
- organizarea unui Festival al Academiilor,  care reunește un consorțiu de 9 Academii internaționale, la care afiliat și Academia Tomitană.
 
- IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului;

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu