PREVIZIUNILE SAPTAMANII 18 - 24 SEPTEMBRIE

Postat la: 17.09.2017 12:25

074a4365-ba52-486f-b3a1-4bb8946a6703

Principalele evenimente care vor avea loc în săptămâna 18 — 24 septembrie:

* Președintele Klaus Iohannis va participa la Adunarea Generală a ONU de la New York, în perioada 18 — 23 septembrie.

"Este vorba despre sesiunea cu numărul 72, sunt evident o serie de acțiuni și de întâlniri importante care se află în agenda președintelui cu ocazia acestei deplasări", a anunțat recent purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi.

* Senatorii urmează să dezbată și să voteze luni, 18 septembrie, moțiunea simplă a PNL "O Românie fără educație de calitate este o Românie săracă".

În moțiunea semnată de 37 de senatori PNL și USR se cere demisia ministrului Educației, Liviu Pop, căruia i se mai solicită "să prezinte în Parlament un raport privind starea învățământului românesc".

"Votul pentru moțiune va semnifica un pas înainte spre performanță și competitivitate. Prin prezentul vot, noi, parlamentarii PNL și ai USR, cerem Guvernului Tudose: rezolvarea de urgență a problemei manualelor școlare, asigurarea tuturor resurselor financiare și legale pentru obținerea autorizațiilor de funcționare a tuturor școlilor, finanțarea corectă a Educației românești, descentralizarea reală și depolitizarea școlii românești; promovarea și dezvoltarea învățământului profesional; elaborarea unei legislații și a unor proceduri coerente pentru înființarea de noi școli doctorale sau acreditarea de noi domenii de doctorat, demisia ministrului Educației", transmit semnatarii moțiunii.

* O nouă misiune de evaluare a Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) va avea loc în perioada 18 — 21 septembrie, a anunțat, la începutul acestei luni, ministrul Justiției, Tudorel Toader, care a trimis o scrisoare, în acest sens, președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Potrivit documentului, cele două Camere ale Parlamentului sunt invitate să organizeze o întâlnire comună cu președinții Comisiilor juridice, pe data de 19 septembrie, și să participe nominal sau prin reprezentare la întâlnirea comună organizată la sediul Ministerului Justiției, în zilele de 19 și 20 septembrie.

* Tot săptămâna viitoare, Comisia juridică a Senatului va întocmi raportul în legătură cu cererea DNA privind încuviințarea începerii urmăririi penale a ministrului pentru Relația cu Parlamentul, senatorul Viorel Ilie. Președintele Comisiei juridice a Senatului, Robert Cazanciuc, a afirmat că ședința va avea loc luni, marți sau miercuri, în funcție de agenda plenului.

Dosarul DNA referitor la Viorel Ilie, care are două volume, vizează ocuparea unor posturi din ministerul pe care îl conduce.

* Decizia privind înființarea unei comisii parlamentare de anchetă cu privire la arhiva SIPA ar putea fi luată săptămâna viitoare.

"Am primit o solicitare pentru a înființa o comisie parlamentară de anchetă cu privire la activitatea și arhiva SIPA și eu susțin această propunere și (...) cred că săptămâna viitoare vom propune și vom aproba înființarea unei comisii de anchetă parlamentară pentru situația de la SIPA", a anunțat miercurea trecută președintele Camerei, Liviu Dragnea.

* PNL va solicita săptămâna viitoare constituirea unei comisii de anchetă privind pensionările și reangajările de la Ministerul Afacerilor Interne, a anunțat, marțea trecută, președintele partidului, Ludovic Orban.

"Săptămâna viitoare vom înainta propunerea de constituire a comisiei de anchetă pentru pensionările și reangajările din MAI. Practic vrem să vedem clar ce s-a întâmplat, cum au fost generate pensiile nesimțite și, mai ales, pe lângă faptul că ministrul a decis să dea pensii nesimțite, a decis să dea și salarii nesimțite, reangajând foarte multe persoane care au fost pensionate la vârsta de 44 — 45 de ani", a declarat Orban.

* Luni, 18 septembrie, vor fi organizate în unitățile militare din țară și din teatrele de operații ceremonii de comemorare a caporalului Mădălin Stoica, militarul căzut la datorie în timpul unei misiuni în Afganistan, în regiunea Kandahar. Caporalul Mădălin Stoica avea 41 de ani, era căsătorit și avea un copil. Se afla la prima misiune în teatrele de operații și era angajat al MApN din anul 2002.

În același incident au fost răniți caporalul Ionel Buzea și fruntașul Ionel Toma. Ei au primit îngrijiri medicale, fiind evacuați pe calea aerului la spitalul militar din Kandahar, potrivit MApN.

Militarii se aflau într-un convoi de patru autovehicule MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) când un autovehicul capcană a intrat în blindatul lor.

* Președintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, care a decedat, vineri, la vârsta de 100 de ani, va fi înmormântat, luni, la Ploiești.

* Vizualizarea lucrărilor de la sesiunea august-septembrie a examenului de Bacalaureat se va putea face în București în zilele de 18 și 19 septembrie, potrivit unei note publicate pe site-ul Inspectoratului Școlar al Municipiului București.

Pe data de 18 septembrie lucrările vor putea fi vizualizate între orele 9,00 — 12,00 iar pe 19 septembrie în intervalul 9,00 — 16,00.

Unitățile de învățământ în care se va organiza vizualizarea lucrărilor sunt: sectorul 1 — Liceul Teoretic "Nicolae Iorga", sectorul 2 — Școala Centrală, sectorul 3 — Liceul Teoretic "Benjamin Franklin", sectorul 4 — Liceul Tehnologic de Metrologie "Traian Vuia", sectorul 5 — Școala Gimnazială nr. 128, sectorul 6 — Colegiul Economic "Costin C. Kirițescu".

Potrivit notei, vizualizarea lucrărilor se va face în prezența unei persoane desemnate de președintele comisiei, candidatul neavând dreptul de a fotografia lucrarea și/sau de a obține copia acesteia.

* Apelul lui Cristian Pomohaci, fost preot al parohiei Moșuni-Veța, județul Mureș, la decizia de a fi caterisit se va judeca pe 19 septembrie, potrivit Arhiepiscopiei Sibiului. "Consistoriul Mitropolitan va judeca apelul domnului Cristian Dorin Pomohaci cu deplină obiectivitate și imparțialitate, respectând prezumția de nevinovăție a acestuia, precum și dreptul la apărare, în condițiile prevăzute de Regulamentul Autorităților Canonice Disciplinare și ale Instanțelor de Judecată ale Bisericii Ortodoxe Române", preciza Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului într-un comunicat postat pe site.

Tribunalul bisericesc de la Alba Iulia l-a caterisit pe Cristian Pomohaci în 28 iulie. Acesta a fost înregistrat în timp ce îi cerea favoruri sexuale unui minor iar convorbirea a apărut în presă.

* Pe 21 septembrie este programat un nou termen la Curtea de Apel București în procesul în care procurorul Mihaiela Moraru Iorga contestă revocarea din DNA.

Mihaiela Iorga a deschis la CAB un proces prin care contestă ordinul semnat pe 5 iulie de Laura Codruța Kovesi privind revocarea sa din funcția de procuror DNA.

* Festivalul Strada de C'arte, eveniment organizat în aer liber de Biblioteca Centrală Universitară "Carol I", în parteneriat cu Fundația Universitară "Carol I", se va desfășura în perioada 20 — 24 septembrie în Capitală.

"Ediția a VI-a a festivalului oferă vizitatorilor o atmosferă seducătoare generată de spectacolul culturii prin cele șapte proiecții de film (documentar și artistic), șase evenimente de carte, cinci concerte, patru expoziții, trei dezbateri, două spectacole de teatru și un parteneriat educațional, toate acestea oferite împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române într-un maraton regal al toamnei", afirmă Mireille Rădoi, director general al Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", inițiatoarea festivalului.

* "Fete de la Gastronomie" (Sărbătoarea gastronomiei), ediția a IV-a, o serie de evenimente care celebrează gastronomia franceză, va avea loc în perioada 22 — 24 septembrie, invitatul special fiind chef Fabrice Giraud, deținătorul unei stele Michelin, informează Ambasada Franței.

Tema ediției de anul acesta este "Au coeur du produit — În inima produsului" și își propune să pună în evidență importanța calității produselor folosite în universul gastronomiei și mai ales diversitatea și bogăția produselor franțuzești.

Evenimentul este organizat pentru al patrulea an consecutiv de către Ambasada Franței, Camera de Comerț și Industrie Franceză, Institutul Francez și Business France alături de partenerii lor.

Manifestarea urmărește să evidențieze oferta turistică gastronomică a Franței, să pună în valoare bogăția și calitatea ingredientelor gastronomiei franceze, să încurajeze profesioniști din domeniul gastronomic valorizând calitatea muncii lor și să ofere noi perspective atât pentru specialiști, cât și pentru amatori.

AGERPRES/(autor: Georgiana Tănăsescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriela Badea)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu