Premierul olandez opineaza despre alianța Uniunii Europene cu SUA: 'Nu mai merge de la sine, ca in trecut'

Postat la: 13.06.2018 15:15

Premierul olandez, Mark Rutte, a îndemnat miercuri Uniunea Europeană (UE) să dea dovadă de unitate în faţa ameninţărilor la adresa ordinii mondiale, care vin atât din partea Rusiei, cât şi a SUA, informează AFP, preia Agerpres.

"Chiar şi relaţia noastră cu cel mai important aliat al nostru nu mai merge de la sine, ca în trecut", a declarat Rutte, cu referire la SUA, în timpul unui discurs susţinut la Parlamentul European, la Strasbourg.

Rutte a amintit, în context, de respingerea de către preşedintele american Donald Trump a acordului de la Paris asupra climei şi a acordului asupra programului nuclear iranian, precum şi de impunerea de taxe vamale asupra oţelului şi aluminiului venit din Europa.

"Însă, fără îndoială, noi vom rămâne prieteni şi aliaţi", a adăugat Rutte, invitat la Parlamentul European pentru a vorbi despre viitorul Europei.

Vezi și: Theresa May a mai obținut o victorie politică pentru Brexit: Amendamentul prin care parlamentul primește drept de veto asupra acordului cu Bruxelles, respins

Luând din nou cuvântul după intervenţia unor europarlamentari, premierul olandez liberal a subliniat că "pentru apărarea noastră, contează să continuăm dialogul cu SUA, chiar dacă la ora actuală pot exista certuri de familie serioase".

La rândul său, compatriotul său Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, l-a criticat mai direct, în faţa eurodeputaţilor, pe Donald Trump, un preşedinte american "convins că o Uniune (Europeană) dezunită este mai bună decât una unită".

Lăudând acţiunile unor foşti preşedinţi americani precum John Kennedy şi Ronald Reagan, în timpul vizitelor lor istorice la Berlin, Timmermans a estimat că fundamentele relaţiilor UE-SUA "nu vor fi distruse de un preşedinte".

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu