Premierul indian, Narendra Modi, si presedintele chinez, Xi Jinping, acord de cooperare impotriva terorismului

Postat la: 12.10.2019 08:47

Premierul indian, Narendra Modi, şi preşedintele chinez, Xi Jinping, s-au angajat să coopereze împotriva "radicalizării"şi "terorismului", vineri, în cursul unui summit neoficial la Mahabalipuram (sud-estul Indiei), după mai multe zile de tensiuni în jurul regiunii disputate Kashmir, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Cei doi lideri au spus că este vorba despre ţări mari şi că radicalizarea este un subiect de preocupare pentru fiecare dintre ei şi că vor continua să acţioneze împreună pentru a face ca radicalizarea şi terorismul să nu afecteze structura societăţilor noastre multiculturale, multietnice şi multireligioase", a declarat şeful diplomaţiei de la New Delhi, Vijay Gokhale.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului indian de Externe, Raveesh Kumar, a afirmat la rândul său că a fost o "zi deosebit de fructuoasă".

Marcel Ciolacu dă cărțile pe față: Sfârșitul PSD a fost adus de decizia lui Liviu Dragnea din 2017

Agenţia de presă oficială chineză, Xinhua, a transmis sâmbătă dimineaţă că Xi Jinping s-a bucurat de o "primire călduroasă" din partea premierului indian şi că amândoi au convenit că ţările lor "trebuie să se respecte şi să se cunoască reciproc pentru a se ajunge împreună la o dezvoltare şi prosperitate comună".

Întâlnirea dintre conducătorii giganţilor asiatici în staţiunea Mahabalipuram (numită şi Mamallapuram), cunoscută pentru templele şi sculpturile în piatră, a fost o urmare a precedentei întrevederi dintre cei doi, anul trecut, în China.

India şi China au avut în ultimele zile un schimb de replici pe tema regiunii Kashmir, Beijingul susţinând diplomatic Pakistanul care se află într-o dispută de peste 70 de ani cu New Delhi asupra acestei regiuni. China are un mare proiect de infrastructură în Kashmirul pakistanez, teritoriu revendicat de India.

În cursul unei întâlniri în această săptămână cu premierul pakistanez, Imran Khan, Xi Jinping a subliniat sprijinul său pentru "dreptul legitim" al aliatului său asupra Kashmirului. New Delhi a răspuns "că nu le revine altor ţări dreptul de a comenta subiecte interne ale Indiei", mai scrie AFP.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu