PNL, proiect de lege pentru implementarea sistemului Alerta Copil. Program similar, blocat de ani de zile la Guvern

Postat la: 15.08.2019 12:48

Deputatul liberal Ovidiu Raețchi a depus săptămâna trecută la Biroul Permanent al Camerei Deputaților un proiect de lege pentru instituirea sistemului „Alertă Copil”, prin care populația ar urma să fie alertată cu privire la cazurile disparițiilor de minori, așa cum se întâmplă deja în alte state, inclusiv în SUA. Chiar dacă un sistem similar de tip Alertă Răpire Copil a fost deja lansat pe bani europeni, acesta nu funcționează de șapte ani și guvernul Dăncilă lucrează în continuare la el, fără o dată clară pentru finalizare, deși au trecut mai bine de două săptămâni de la crima de la Caracal, iar în România dispar anual sute de copii.

Citește și: REVOLTĂTOR Operatoarea care a repezit-o pe Alexandra la 112 NU a fost sancționată de STS: Femeia a respectat procedura

Concret, prin proiectul de lege depus în Parlament, Raețchi propune transmiterea către populație, printr-un sistem operat de Ministerul de Interne, mesaje privind disparițiile de minori raportate Poliției. Cităm din expunerea de motive a proiectului legislativ: „Ceea ce ne propunem prin instituirea sistemului Alertă Copil este să asigurăm distribuirea către populația dintr-o anumită arie de căutare, în funcție de decizia Poliției, a unui mesaj gratuit de tip SMS prin care dispariția unui minor este anunțată, alături de detalii pentru identificarea acestuia și de modul în care cetățenii pot contribui la efortul de căutare. De asemenea, ne propunem ca, printr-un regim stabilit de CNA în baza dialogului cu posturile de radio și televiziune, mesajele Alertă Copil să fie preluate și în mediul audiovizual. În sfârșit, site-urile de știri ale ziarelor și revistelor vor primi din partea Poliției o înștiințare specială de tip Alertă Copil, fiind rugate să distribuie informația în regim breaking-news.”

 

Conform unui articol din lege, „Mesajele ALERTĂ COPIL vor fi difuzate, prin SMS, utilizatorilor de telefonie mobilă din zonele indicate de Poliție ca fiind relevante pentru aria de căutare.”. Acesta mai prevede următoarele:

În cadrul mesajelor ALERTĂ COPIL Poliția va anunța și modul în care cetățenii pot contribui la efortul de căutare.

Ministerul Afacerilor Interne are obligația de a publica cel puțin o dată la 12 ore o actualizare privind statusul cazurilor raportate prin sistemul ALERTĂ COPIL.

Posturile de radio și televiziune urmează să preia mesajele ALERTĂ COPIL în baza unui sistem reglementat de Consiliul Național au Audiovizualului, după ascultarea punctului de vedere al acestora, în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului proiect de lege.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu