Petro Porosenko face un apel DISPERAT catre UE: Ar fi o 'eroare' in fața Rusiei

Postat la: 15.09.2017 22:54

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a lansat vineri un apel Uniunii Europene să nu închidă uşa Ucrainei şi altor state care doresc să adere la blocul comunitar, ceea ce ar fi, potrivit lui, o "eroare" în faţa Rusiei, relatează AFP, conform agerpres.ro


"În pofida anumitor provocări cu care UE se confruntă în prezent, este periculos să lăsăm în incertitudine ţările europene care aspiră să adere la Uniunea Europeană", a declarat preşedintele ucrainean în discursul său la conferinţa Yalta European Strategy (YES) la Kiev, la care participă şi vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic. 

"Abandonarea politicii uşilor deschise ar fi o greşeală", a spus el, avertizând că Rusia va profita de această situaţie.

Citește și: SURSE - S-a SPART conducta în PNL: încă doi deputați migrează din partid

Citește și: Carmen Dan vorbește deschis despre relația cu Liviu Dragnea: cum răspunde speculațiilor din sfera politică


Kievul a semnat deja Acordul de asociere cu UE, ceea ce îi facilitează schimburile comerciale cu blocul comunitar, spre marea nemulţumire a Moscovei, şi a obţinut pentru cetăţenii săi un regim fără vize în majoritatea ţărilor din UE. 

Dincolo de aceasta, Bruxellesul se arată reticent faţă de aspiraţiile europene ale Ucrainei, fostă republică sovietică cu peste 40 de milioane de locuitori care speră să poată depune în 2020 o cerere oficială de aderare, în pofida conflictului din estul ţării şi o profundă criză economică pe care se străduieşte să o depăşească. 

În cazul în care cei 28 vor refuza Kievului orice perspectivă de aderare în cele din urmă, "aceasta va fi un semnal dat Rusiei că o revanşă este posibilă şi că UE ia în considerare aşa-numitele 'interese speciale' ale Rusiei în regiune", a declarat Poroşenko. 

"Ucraina va continua marşul său spre intrarea deplină în UE şi în NATO", a asigurat el. 

Ucraina cooperează activ cu NATO fără a fi oficial candidată la aderare. 

Poroşenko, un prooccidental, a venit la putere datorită mişcării proeuropene din Piaţa Independenţei din Kiev - Maidanul - în februarie 2014, care a condus la răsturnarea predecesorului său prorus Viktor Ianukovici şi la fuga acestuia în Rusia. 

Protestele la Kiev au început la sfârşitul anului 2013 după refuzul - în ultima clipă - al lui Ianukovici de a semna acordul de asociere cu UE. 

Deseori văzut ca un preludiu al unei eventuale aderări, acest acord a fost încheiat în 2014 de Poroşenko şi tocmai a intrat în vigoare la 1 septembrie.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu