PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Peisajul cultural Fertő/Neusiedlersee (Ungaria/Austria)

Postat la: 20.06.2017 10:25

Peisajul cultural Fertő/Neusiedlersee pe care îl oferă lacul Neusiedl, se află, din 13 decembrie 2001, pe lista UNESCO a moștenirilor culturale ale lumii. Astfel, lacul de stepă din regiunea Panoniei și o parte din peisajul său înconjurător au fost declarate "de un interes și de o valoare deosebite pentru întreaga omenire".

f60ed8e2-fbe6-4c5f-8623-ace58ba56fc8

Sursa foto: NeusiedlerSee / Facebook

Conform site-ului www.neusiedlamsee.at, lacul Neusiedl a fost propus drept moștenire culturală, în calitatea sa de regiune transfrontalieră, împreună cu Ungaria.

Site-ul citat notează, totodată, că nu numai varietatea geologică și geomorfologică a acestei regiuni este deosebită, ci și faptul că zona asigură habitatul pentru o combinație unică de plante și animale variate, provenind din zone diferite: panonică, mediteraneană sau alpină.

În afară de floră și faună, aici conviețuiește și o diversitate de grupe de popoare germanice, slave și fino-ugrice, într-o atmosferă multietnică extraordinară. Moștenirea arheologică este, de asemenea, foarte bogată în această zonă. Aceasta, împreună cu unele construcții foarte vechi, dar bine păstrate, constituie caracteristici estetice fermecătoare ale peisajului din regiune.

Zona lacului Fertö/Neusiedler a fost locul de întâlnire al diferitelor culturi timp de opt milenii. Potrivit site-ului UNESCO, http://whc.unesco.org, acest lucru este demonstrat de peisajul variat, rezultatul unei simbioze evolutive între activitatea umană și mediul înconjurător. Arhitectura rurală remarcabilă a satelor din jurul lacului și a mai multor palate din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea adaugă un interes cultural considerabil.

Peisajul cultural Fertő/Neusiedlersee încorporează cel mai vestic lac de stepă din Eurasia. Caracterul actual al peisajului este rezultatul formelor de utilizare a terenurilor vechi, de milenii, bazate pe creșterea animalelor și viticultură într-o măsură care nu se regăsește în alte zone europene lacustre. Această interacțiune se manifestă, de asemenea, în continuitatea mai multor secole a tradițiilor urbane și arhitecturale și a diverselor utilizări tradiționale ale pământului și lacului.

Rețeaua actuală de orașe și sate din jurul lacului a fost formată în secolele XII și XIII. Baza economică a fost exportul de animale și de vin, conform http://whc.unesco.org. Centrul istoric al orășelului medieval austriac Rust a prosperat în comerțul cu vinuri. Rust reprezintă un exemplu al unei așezări tradiționale reprezentative pentru zonă. Reformarea sa la începutul secolului al XVI-lea a marcat începutul unei faze de construcție în zonă, mai întâi cu fortificații și apoi, în secolele XVII-XIX, cu ridicarea și renovarea clădirilor de locuit. Arhitectura rurală remarcabilă a satelor din jurul lacului și a câtorva palate din secolul al XVIII-lea și al XIX-lea adaugă un interes cultural considerabil. Palatul localității Nagycenk, Palatul Fertöd, Palatul Széchenyi și Palatul Fertöd Esterházy sunt, de asemenea, mărturii culturale excepționale.

Site-ul www.neusiedlamsee.at precizează că partea austriacă a peisajului cultural cuprinde ca parte centrală rezervația-biosferă "Neusiedler See — Seewinkel", zona de păpuriș și trestie de pe margine și orașul vechi din Rust.

Fertő/Neusiedlersee a fost o zonă de protecție a naturii și a peisajului din 1977, iar zona de protecție a fost clasificată în temeiul Convenției Ramsar din 1983.

Conform http://whc.unesco.org, în Austria, Parcul Național Neusiedler See-Seewinkel (1993) se află în zona Ramsar. Capătul sudic (ungar) al proprietății a fost o zonă de protecție peisagistică din 1977 și a devenit Parcul Național Fertő-Hanság în 1991. În plus, părți din această zonă aparțin, de asemenea, rețelei Natura 2000. Bunurile culturale, incluzând monumente și grupuri de clădiri și obiecte, sunt protejate în Austria prin Legea privind protecția monumentelor austriece din 1923 (modificată de mai multe ori), iar în Ungaria prin legea din 2001 privind protecția patrimoniului cultural. Întregul centru istoric al orașului Rust (Austria) și Fertőrákos (Ungaria) se află sub protecție istorică.

Proprietatea asupra terenurilor este complexă: în partea austriacă, mai puțin de 1% revine statului, în mare parte aparținând particularilor și comunităților private. În partea ungară din Parcul Național Fertő-Hanság, statul deține 86% din teren, restul fiind proprietatea guvernelor locale, a bisericii și a persoanelor particulare.

AGERPRES/(Documentare — Cristian Anghelache, editor: Irina Andreea Cristea)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu