Partidul premierului neo-zeelandez Jacinda Ardern a castigat detașat alegerile si va avea majoritate absoluta in parlament

Postat la: 17.10.2020 17:31

Premierul neo-zeelandez Jacinda Ardern a obţinut, sâmbătă, o victorie clară la alegerile parlamentare, Partidul Laburist fiind pe punctul de a avea majoritate absolută în parlament, datorită succesului guvernului în lupta cu pandemia, relatează AFP.

După numărarea a 95 la sută din voturi, laburiştii sunt în frunte, cu 49 la sută din totalul voturilor, ceea ce ar urma să îi aducă 64 din cele 120 de locuri din parlament, potrivit news.ro.

Citește și: Raed Arafat: Este posibil ca aceste spitale să nu mai fie suficiente. Este clar că avem persoane pozitive care poate că nici ele nu știu

Niciodată un partid neo-zeelandez nu a mai avut majoritate absolută de la refvorma sistemului electoral, în 1996, ceea ce înseamnă că toţi premierii de atunci şi până acum au guvernat în coaliţie.

“Mulţumesc tuturor celor care au votat, care şi-au arătat încrederea în noi pentru a continua să conducem relansarea ţării. După acest rezultat, avem un mandat pentru a ne accelera reacţia şi relansarea. Şi vom începe acest lucru mâine”, a spus Ardern.

Înainte de anunţarea rezultatelor definitive, şefa opoziţiei conservatoare şi-a recunoscut înfrângerea. “Felicitări premierului Jacinda Ardern, pe care am sunat-o, pentru că acestea sunt, cred, rezultate extraordinare pentru Partidul Laburist”, a afirmat Judith Collins, preşedinta Partidului Naţional.

Citește și: Escrocherie de top: Un bărbat a pretins că este fost ministru, chestor de poliție, comisar șef sau judecător, după tipul de interes al persoane înșelate

Formaţiunea sa a primit 27 la sută din voturi, ceea ce înseamnă că va avea 35 de locuri în parlament, cel mai slab rezultat de după 2002.

Jacinda Ardern, care a împlinit 40 de ani în luna iulie, şi-a axat campanie pe un bilanţ foarte bun în lupta cu pandemia de coronavirus. Noua Zeelandă, care are 5 milioane de locuitori, a înregistrat 25 de decese cauzate de Covid-19.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu