PACT il avertizeaza pe Liviu Dragnea: 'legea anti-defaimare este paralela cu democratia'

Postat la: 14.03.2018 18:55

PACT pentru România a luat act cu profundă îngrijorare de declaraţiile preşedintelui PSD Liviu Dragnea privind necesitatea unei legi împotriva defăimării. O astfel de reglementare ar reprezenta un abuz deosebit de grav, încălcând una dintre libertăţile fundamentale ale cetăţenilor români – libertatea de exprimare.

“Am vorbit cu mai mulţi colegi şi am convenit să lucrăm la o lege, nu ştiu dacă e nevoie de o legislaţie, la o lege care să reglementeze sau să dea posibilitatea statului român să sancţioneze aceste lucruri, pentru că aceşti oameni - gen Monica Macovei şi alţi europarlamentari care mint despre propria ţară, care defăimează propria ţară, aduc foarte multe deservicii şi noi din cauza asta pierdem suveranitate, pierdem demnitate, pierdem respect şi nu câştigăm absolut nimic”, a declarat Liviu Dragnea la un post de televiziune.

O legeîmpotrivadefăimăriiesteechivalentă cu cenzurareaopiniilornefavorabileregimului – o practicăspecificădictaturilor. Dreptulneîngrădit la liberă exprimarereprezintăfundamentuloricăreidemocraţii.Dreptulunuieuroparlamentarromândintr-un partid de opoziţie de a criticaGuvernulRomânieiesteegal cu cel al unuireprezentant al Puterii de a lăudaExecutivul. Cenzuraopiniilorestesemnalulcă un regimalunecăînspretotalitarism.

LiviuDragnea nu este la prima tentativă de cenzurare a opiniilor care nu-iconvin, în 2015 acestafiindiniţiatorulunuiproiect de lege care prevedeaamenzipentru “defăimare socială”, care reprezenta de fapt o metodă de intimidare a presei. Acum, instalat la conducerea ţării, revine la obsesia sa privind anihilarea criticilor, inspirându-se tot mai mult de la regimurile iliberale din Ungaria, Polonia sau Turcia.

Prima şi cea mai importantă dintre valorile pe care PACT le promovează este libertatea. De aceea,PACT pentru România va monitoriza cu maximă stricteţe orice tentativă de îngrădire a libertăţii de exprimare, fie prin legi, fie prin acţiuni în forţă împotriva protestelor paşnice. Facem apel către toţi cetăţenii cărora le-a fost încălcată în vreun fel libertatea de exprimare să ne sesizeze accesând această pagină.

“Într-adevăr, imaginea României are de suferit la Bruxelles din cauza unor demnitari români. Sunt mulţi oficiali europeni care privesc cu suspiciune ţara noastră pentru că ştiu că preşedintele principalului partid de guvernământ şi al treilea om în stat este condamnat penal. Nu facdeloccinsteRomânieiniciactualiisaufoştiieuroparlamentari care nu ştiusă se exprimeînniciolimbăstrăinăsau care declarăcă Pakistan sau Iran sunt state membre ale UE. Sper ca legeaanunţată de domnulDragneasă nu devinărealitate, pentrucădacăardeveni, atunciputemconsideraoficialcăRomânia a încetatsămai fie o democraţie”, a declarat Sebastian Burduja, preşedintele PACT.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu