Opt ofiteri turci care au fugit in Grecia vor sa plece intr-o alta tara

Postat la: 16.05.2018 23:15

Opt ofiţeri turci care au fugit în Grecia după lovitura de stat eşuată din 2016 în Turcia vor să se mute într-o altă ţară europeană, temându-se că vor fi prinşi de agenţi turci, au declarat miercuri avocaţii lor, relatează France Presse.


"Ei se tem să rămână în Grecia", a afirmat într-o conferinţă de presă Nikos Alivizatos, jurist şi profesor de drept constituţional la Universitatea din Atena, membru al echipei de sprijin pentru aceşti ofiţeri.

Cei opt militari au aterizat cu elicopterul în nordul Greciei la 16 iulie 2016, în ziua următoare puciului eşuat din Turcia. Doi dintre ei au primit deja azil, însă statul grec a făcut apel. Consiliul de Stat trebuie să decidă în curând soarta lor şi această decizie va fi valabilă şi pentru ceilalţi şase.

Dacă li se acorda azil, ei ar trebui să primească documente de călătorie ce le vor permite să se instaleze în alte ţări, a explicat Alivizatos.

Chiar şi în cazul respingerii cererilor lor de azil, cei opt ofiţeri nu pot fi predaţi ţării lor de origine, întrucât Curtea Supremă din Grecia a refuzat în ianuarie extrădarea lor, pe motiv că "independent de vinovăţia lor (presupusă), drepturile le sunt în pericol în Turcia".

Cazul a tensionat relaţiile dintre cei doi vecini. Un nou incident a agravat şi mai mult tensiunile atunci când Turcia a arestat în martie şi plasat în detenţie doi soldaţi greci care, potrivit Atenei, au trecut din greşeală graniţa în timpul unei patrule.

Grecia cere de atunci eliberarea lor, refuzând un schimb cu cei opt militari turci propus la 21 aprilie de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Numărul solicitanţilor de azil turci în Grecia a crescut în ultimii doi ani, ajungând de la 189 în 2016 la 1.827 anul trecut, potrivit unui ONG.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu