ONU isi continua eforturile in vederea relansarii negocierilor pentru reunificarea Ciprului

Postat la: 17.04.2019 08:56

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat marţi în Consiliul de Securitate că îşi va continua eforturile pentru relansarea tratativelor în vederea reunificării Ciprului, la aproape doi ani de la eşecul negocierilor, transmite AFP potrivit Agerpres.


Într-un raport predat Consiliului de Securitate, Guterres a indicat că i-a solicitat emisarului său, americanca Jane Holl Lute, să continue discuţiile cu liderii ciprioţilor greci şi ai ciprioţilor turci în vederea relansării negocierilor.

''Sper că actualele consultări vor duce la o reluare a negocierilor, cărora le voi putea consacra întreaga greutate a bunelor mele oficii, în scopul ajungerii la o reglementare durabilă a problemei cipriote'', a explicat Antonio Guterres în raportul citat.

''Calea de urmat trebuie să fie bine pregătită, cu un sentiment al urgenţei şi al concentrării'', a adăugat el.

Tratativele pentru reunificarea insulei mediteraneene divizate au eşuat în iulie 2017. Liderii ciprioţilor greci şi turci nu au reuşit să ajungă la un compromis în special asupra chestiunii împărţirii puterii şi problemelor de securitate.

Insula Cipru, ce are aproximativ 1 milion de locuitori, este divizată de la invadarea părţii sale de nord, în 1974, de trupele turce, ca reacţie la o lovitură de stat ce viza anexarea ţării de Grecia.

Zeci de mii de soldaţi turci încă sunt staţionaţi în nordul insulei Cipru.

Preşedintele cipriot Nikos Anastasiades şi liderul autoproclamatei Republicii Turce a Ciprului de Nord (RTCN), Mustafa Akinci, s-au întâlnit în octombrie 2018 şi în februarie acest an.

Ei au convenit măsuri privind operaţiunile de deminare, schimbul de opere de artă între cele două părţi, transferul de energie electrică şi posibilitatea ca furnizorii de telefonie mobilă să funcţioneze în ambele părţi ale insulei.

Totuşi, potrivit lui Antonio Guterres, în legătură cu o eventuală reluare a negocierilor ''a continuat să predomine scepticismul celor două părţi''

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu