ONU condamna ferm tirul nord-coreean "extrem de provocator"

Postat la: 16.09.2017 00:55

Consiliul de Securitate al ONU a "condamnat ferm" vineri ultimul tir nord-coreean de rachetă care a survolat Japonia, pe care l-a calificat ca "extrem de provocator", transmite AFP.

60d8bb88-5df8-49be-a451-f14d37bf55ce

Este vorba de "acțiuni scandaloase", potrivit Consiliului, care cere Coreei de Nord oprirea imediată a acestora.

"Aceste acțiuni nu reprezintă o amenințare doar pentru regiune, ci și pentru toate statele membre ale ONU", se arată într-o declarație a Consiliului de Securitate publicată la finalul unei reuniuni de urgență cu ușile închise.

Lansările de rachete ale Coreei de Nord "la fel ca alte acțiuni ale sale recente și declarații publice subminează deliberat pacea regională și stabilitatea", adaugă documentul, care nu face referire la noi sancțiuni și care a fost aprobat de cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, printre care Japonia, membru nepermanent.

Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă vineri. Aceasta a survolat Japonia, după care a căzut în mare la aproximativ 2.000 km spre est. Potrivit lui Joseph Demsey, de la Institutul Internațional de Studii Strategice, acesta a fost "cel mai lung zbor al uneia dintre rachetele lor (nord-coreene) balistice".

Racheta a fost lansată de la un poligon de lângă Phenian, la mai puțin de o săptămână după ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o a opta rundă de sancțiuni, într-o încercare de a convinge Coreea de Nord să renunțe la controversatele sale programele balistic și nuclear.

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său francez Emmanuel Macron au îndemnat la 'negocieri directe' cu Phenianul, pentru a reduce tensiunile după cel mai recent test balistic nord-coreean, a anunțat vineri Kremlinul, informează AFP și TASS.

În timpul unei discuții telefonice, ei au subliniat la unison 'caracterul inadmisibil al continuării escaladării' tensiunilor în peninsula coreeană, informează Kremlinul într-un comunicat, adăugând că cei doi lideri s-au pus de acord asupra 'necesității de a rezolva această situație extrem de complicată exclusiv prin mijloace politice și diplomatice, prin reluarea negocierilor directe'.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Daniela Juncu)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu