OCDE lanseaza primul OCDE lanseaza primul cod international impotriva abuzului sexual in sectorul umanitar

Postat la: 14.07.2019 11:23

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a lansat primul cod internaţional împotriva exploatării sexuale, a hărţuirii şi abuzului în sectorul umanitar, a informat sâmbătă instituţia, citată de EFE și preluata de news.ro


"Ar trebui să ajute ţările să fie mai bine pregătite pentru a-şi îmbunătăţi sistemele de prevenire şi reacţie în sectorul umanitar, cu un cadru legal clar care pune pe primul loc victimele şi supravieţuitorii", a transmis OCDE într-un comunicat.

Protocolul insistă pe elaborarea de politici, strategii şi planuri de lucru pentru a evita aceste abuzuri şi atrage atenţia că lipsa unei reacţii adecvate nu va fi tolerată. Totodată, OCDE pledează pentru întocmirea unor coduri de conduită pentru a preveni astfel de comportamente şi pentru a se asigura că acestea sunt comunicate membrilor agenţiilor umanitare şi ţărilor în curs de dezvoltare cu care se lucrează.

Potrivit planului, este nevoie de un protocol bine definit pentru ca să se ştie cine trebuie informat atunci când se detectează abuzuri şi cum pot fi ajutate victimele şi supravieţuitorii, inclusiv din punct de vedere financiar.

Cazul cel mai mediatizat de abuzuri în sectorul umanitar a avut ca protagonistă organizaţia nonguvernamentală britanică Oxfam. O comisie parlamentară britanică a concluzionat în iunie că Oxfam nu a investigat adecvat denunţurile privind exploatarea sexuală comisă de unii dintre şefii ONG-ului, care au organizat orgii şi au beneficiat de serviciile plătite ale unor prostituate în Haiti după seismul devastator din 2010.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu