Negocieri la Astana: Siria nu dorește trupe turce pe teritoriul sau

Postat la: 16.09.2017 20:55

Ministerul sirian de externe a declarat sâmbătă că orice prezență a trupelor turce pe teritoriul Siriei ar fi nelegitimă, transmite AFP.

a2a11efc-ff94-4a1a-bbc9-45497e54817d

Vineri, la Astana, Rusia și Iranul — care susțin regimul de la Damasc — au convenit cu Turcia, susținătoare a rebelilor, să supravegheze împreună o zonă de reducere a intensității conflictului în provincia siriană Idlib, care se învecinează cu Turcia. Bashar al-Jaafari, șeful delegației siriene la negocierile de pace din capitala Kazahstanului a apreciat că discuțiile au fost încununate de succes.

O sursă din ministerul de externe de la Damasc a declarat însă sâmbătă agenției oficiale de presă Sana, preluată de France Presse, că "aceste acorduri (...) nu dau nicio legitimitate unei prezențe turce pe teritoriul sirian". "Este o prezență nelegitimă", a adăugat persoana respectivă, recunoscând totodată că este vorba de o înțelegere temporară.

Turcia a intervenit militar în Siria în august 2016, atât împotriva jihadiștilor din gruparea Statul Islamic, cât și a milițiilor kurde, pe care Ankara le consideră organizații teroriste. Siria a reclamat de mai multe ori la ONU intervențiile turce, considerând că i se încalcă suveranitatea, reamintește AFP.

Așa-numita zonă de "dezescaladare" din Idlib este a patra stabilită de Rusia, Iran și Turcia în cadrul negocierilor de la Astana. În paralel cu acest dialog axat pe problemele militare, la Geneva au loc negocieri pentru soluționarea conflictului din Siria coordonate de ONU. Rusia a desfășurat efective de poliție militară în celelalte zone din Siria unde au încetat luptele. În Idlib situația este mai complicată, deoarece o parte a provinciei este controlată de o alianță condusă de jihadiștii din fosta facțiune siriană a Al Qaida.

AGERPRES/(AS — editor: Marius Hosu, editor online: Daniela Juncu)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu