NATO amana cu o luna raspunsul pe care urmeaza sa-l dea Washingtonului in legatura cu efortul in Afganistan

Postat la: 17.09.2017 11:25

NATO a amânat sâmbătă cu o lună termenul pentru a răspunde solicitărilor Washingtonului, care dorește ca ceilalți membri ai Alianței Nord-Atlantice să se implice mai mult în Afganistan, relatează AFP.

99d90254-7ddb-45f5-b37c-a9b2441319ce

În cursul unei reuniuni a Comitetului militar NATO la Tirana, unde s-a reunit pentru prima oară, șefii de stat major din cele 29 de țări membre "au recunoscut că este necesar de a răspunde nevoilor" unor trupe suplimentare în Afganistan, a declarat președintele Comitetului militar, generalul Petr Pavel.

Cu toate acestea, nu s-a luat nicio decizie înainte de a informa guvernele țărilor respective cu privire la nevoile prezentate de reprezentanți americani, inclusiv șeful Statului Major Interarme american, generalul Joseph Dunford, și comandantul coaliției în Afganistan, John Nicholson, a precizat generalul Pavel în cadrul unei conferințe de presă.

Acest comitet planifică să se reunească în octombrie pentru o nouă conferință, la care "trebuie să obținem răspunsuri precise la solicitările noastre", a declarat generalul american Curtis Scaparrotti, comandantul suprem al forțelor aliate în Europa. "Nu vrem să creăm constrângeri", a adăugat el.

Mai multe țări au făcut propuneri, însă oficialii militari au refuzat să le citeze. Numai Albania, care are 83 de militari în Afganistan, a anunțat într-o declarație că este gata să trimită încă treizeci.

SUA sunt extrem de discrete cu privire la strategia lor în Afganistan, unde sunt angajate din 2001, indicând doar că doresc să trimită trupe suplimentare. Această întărire ar putea ajunge la 4.000 de militari, potrivit mai multor surse.

În prezent, Statele Unite dispun de aproximativ 11.000 de soldați americani Afganistan, potrivit unei noi estimări făcute la sfârșitul lunii august de către Pentagon. Anterior, cifra oficială era de 8.400 de soldați americani.

Generalul Scaparrotti a refuzat să ofere vreun detaliu cu privire la conținutul discuțiilor, dar a subliniat că coaliția trebuie să consolideze apărarea afgană mai presus de toate.

Pe modelul Irakului, unde armata irakiană a provocat înfrângeri grave grupării jihadiste Statul Islamic, obiectivul este de a instrui și de a echipa forțele speciale afgane și de a oferi țării o forță aeriană, a explicat el.

Primirea unui sprijin aerian de la propriile lor avioane va avea un efect foarte pozitiv asupra moralului soldaților afgani, consideră acesta. "Deci, dacă putem trimite mai mulți consilieri pentru a accelera dezvoltarea forțelor lor aeriene, va fi mai bine pentru toți", a adăugat generalul Scaparrotti.

În cursul acestei conferințe, Comitetul militar NATO l-a ales pe viitorul președinte, care îi va succeda în vara anului 2018 cehului Petr Pavel. Acesta este șeful Statului Major din Marea Britanie, Stuart Peach, un general de 62 de ani din cadrul forțelor aeriene regale.

AGERPRES/(AS — editor: Lilia Traci, editor online: Gabriela Badea)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu