Militarii SUA, intangibili: Orice fapta penala indreptata impotriva soldaților americani duce la pierderea șansei la viza

Postat la: 15.03.2019 18:31

SUA au anunţat vineri sancţiuni împotriva Curţii Penale Internaţionale (CPI), interzicând viza tuturor persoanelor care au legătură cu o potenţială anchetă a acestei instanţe împotriva militarilor americani din Afganistan sau din alte teatre de operaţiuni, relatează AFP, Reuters şi dpa, potrivit agerpres.ro.

Citește și: IPJ Timiș CONFIRMĂ dezvăluirile ȘTIRIPESURSE.ro - Poliția a IGNORAT primul apel al bărbatului tăiat de viu cu drujba

"Anunţ astăzi o politică de restricţii în ce priveşte vizele americane pentru persoanele direct responsabile de orice anchetă a CPI împotriva militarilor americani", a declarat presei secretarul de stat american Mike Pompeo.

Acesta a precizat că au fost deja pronunţate primele interdicţii de viză, fără a dezvălui însă numărul sau ţinta acestora.

Măsura Washingtonului vine după ce în noiembrie 2017 procuroarea CPI Fatou Bensouda a anunţat că le va cere judecătorilor să autorizeze lansarea unei anchete cu privire la presupuse crime de război comise în timpul conflictului afgan, mai ales de către armata americană. În septembrie anul trecut, într-un atac fără precedent la adresa CPI, din care SUA nu fac parte, Casa Albă i-a ameninţat cu sancţiuni pe judecătorii sau procurorii acesteia, în cazul unor demersuri vizând americani sau statul israelian.

Cererea de anchetă (din 2017) este încă în curs, a notat Mike Pompeo.

"Dacă sunteţi responsabil cu ancheta prevăzută de CPI asupra unor militari americani în legătură cu situaţia din Afganistan, nu trebuie să vă aşteptaţi să mai aveţi sau să puteţi obţine viză şi nici să fiţi autorizaţi să intraţi în SUA", a subliniat secretarul de stat, care a mai acuzat CPI că "atacă statul de drept din SUA".

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu