Mii de sarbi au ieșit pe strazi la Belgrad pentru a denunța `violențele` exercitate de președinte și partidul prezidențial asupra Opoziției

Postat la: 09.12.2018 00:15

Mii de sârbi au defilat sâmbătă seară la Belgrad la apelul opoziţiei pentru a denunţa "violenţa" puterii faţă de adversarii săi politici şi media, relatează AFP.


A fost prima manifestaţie semnificativă a opoziţiei din primăvara lui 2017, când mii de tineri din Belgrad au ieşit în stradă după victoria la prezidenţiale a omului forte al ţării, Aleksandar Vucic.

Adversarii săi politici îl acuză de exercitare autoritară a puterii, control asupra media şi încercare de a reduce la tăcere opoziţia şi societatea civilă.

"Stop cămăşilor însângerate": banderola din primul rând al marşului se referea la agresarea, pe 23 noiembrie, în cursul unei reuniuni politici în centrul Serbiei, a lui Borko Stefanovic, unul dintre liderii Alianţei pentru Serbia, o coaliţie a partidelor de opoziţie ce grupează formaţiuni de la stânga la dreapta naţionalistă.

În cursul unei conferinţe de presă alături de principalii lideri ai opoziţiei, Borko Stefanovic a arătat cămaşa sa însângerată.

Alianţa pentru Serbia a afirmat că autorii agresiunii erau "bătăuşi" în solda partidului prezidenţial, Partidul Progresist Sârb (SNS), ceea ce autorităţile neagă.

"Veţi merge în închisoare!", se putea citi pe altă banderolă, în timp ce manifestanţii au scandat "Hoţii!, Hoţii!".

În zilele care au precedat acest marş, tabloide apropiate puterii au atacat opoziţia, în special pe principalii doi şefi ai acesteia, Dragan Djilas şi Vuk Jeremic, acuzându-i că "doresc vărsare de sânge" sau că "doresc haos la Belgrad".

În ultimul său raport asupra Serbiei, Parlamentul European a "îndemnat cu fermitate autorităţile sârbe" să "îmbunătăţească situaţia în domeniul libertăţii de exprimare şi libertăţii presei".

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu