Mihai Tudose, apel catre Guvern intr-o problema spinoasa: Nu ardeți gazul de pomana!

Postat la: 17.09.2020 14:32

Europarlamentarul Mihai Tudose arată că în Parlamentul European se dă undă verde finanțării UE pentru activitățile legate de gaze naturale, ceea ce pentru România înseamnă o bună posibilitate de a deveni un important hub energetic în regiune. Tudose le cere actualilor guvernanți și celor viitori să nu mai ardă gazul de pomană și să gândească o politică adecvată în acest domeniu.

Citește și: BREAKING - RECORD de cazuri noi, în ultimele 24 de ore: 1713 persoane, confirmate pozitiv

”Nu ardeți gazul de pomană!

Parlamentul European dă undă verde finanțării UE pentru activitățile legate de gazele naturale - declarate combustibil de tranziție spre economia neutră climatic. Am votat ieri în plenul europarlamentar pentru amendamentul care permite continuarea investițiilor în infrastructura gazelor naturale și azi am votat raportul final, consecvent fiind cu acțiunile pe care le-am întreprins ca premier și ministru al Economiei.

Spuneam, încă de acum trei ani, că, dacă ne jucăm cartea cum trebuie, România va deveni hub energetic regional. Era la prezentarea celui mai mare zăcământ onshore de gaze naturale descoperit de statul român în ultimii 30 de ani. Între timp, Romgaz a început cu succes exploatarea la Caragele - Buzău. Iar pe partea de transport, am lansat din 2015 transformarea Transgaz în actor regional, prin demararea construcției celor două gazoducte esențiale pentru interconectivitatea rețelei noastre: BRUA și Iași - Ungheni - Chișinău. Mă bucur că anul acesta Transgaz finalizează ambele proiecte.

Pentru noi, ca țară, este esențială finanțarea europeană din Fondul pentru Tranziție Justă, pe care l-am votat azi la Bruxelles. Ne-am putea valorifica potențialul de mare producător de gaze naturale, în contextul ce nu ne va fi ușor, economic și social, al închiderii minelor de cărbune. Mai rămâne să fie de acord și Consiliul UE, care în iunie a respins propunerea României, Poloniei, Cehiei și Greciei ca infrastructura gazelor naturale să poată fi finanțată din Fondul pentru Tranziție Justă.

Cer Guvernului să acționeze mult mai ferm, la nivelul Consiliului, pentru interesul vital al României de a-și putea valorifica resursele! E primul pas. În etapa următoare, cei care vom guverna după alegeri trebuie să relansăm petrochimia. Cred în continuare un lucru pe care l-am spus când eram ministrul Economiei (și unora nu le-a căzut bine vorba asta): hai să nu mai fim o țară care arde gazul, la propriu şi la figurat!”, scrie Mihai Tudose.

 

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu