Metoda inedita a angajatilor televiziunii publice din Grecia pentru a impiedica o transmisiune a partidului neonazist Zorii Aurii

Postat la: 17.05.2019 00:47

Angajaţii radioteleviziunii publice elene ERT au făcut joi grevă pentru a împiedica transmisiunea unei conferinţe de presă a partidului neonazist Zorii Aurii, în cadrul campaniei electorale pentru alegerile europene de la 26 mai, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Această încetare a lucrului a avut loc ca urmare a apelului sindicatului ERT (Pospert) care se opune "utilizării frecvenţelor publice pentru a vehicula (...) conţinutul toxic şi antidemocratic al partidului Zorii Aurii".

Peste 60 de persoane, printre care fondatorul acestui partid Nikos Mihaloliakos, deputaţi şi membri ai Zorii Aurii, sunt judecaţi de patru ani de o curte penală din Atena pentru infracţiunea de "constituire a unei organizaţii criminale".

Citește și: Informații de ultimă oră despre Elena Udrea! S-a întâmplat în secret

Aceste persoane sunt acuzate de cel puţin o crimă şi zeci de agresiuni asupra migranţilor şi a militanţilor de stânga, în special în cursul ultimului deceniu.

Eliberat condiţionat din 2015 după 18 luni de detenţie provizorie, Nikos Mihaloliakos a anunţat o conferinţă de presă pentru joi, la ora locală 17.00 (14.00 GMT).

Din cauza grevei de două ore a Pospert începută la ora 17.00, conferinţa nu a fost difuzată de ERT.

În virtutea legii greceşti, timpul de antenă al partidelor pentru alegerile legislative, locale sau europene este decis la începutul campaniei de o comisie parlamentară în care toate partidele sunt reprezentate.

Citește și: Cutremur pe piață! Opoziția anunță că Liviu Dragnea a concediat azi zeci de mii de oameni

Calificând programul Zorii Aurii drept "xenofob, rasist şi fascist", Pospert a reacţionat în urmă cu o lună la decizia comisiei parlamentare de a da un timp de antenă Zorii Aurii.

Sindicatul a făcut atunci apel la preşedintele parlamentului şi la partide "să susţină datoria democratică a radioteleviziunii publice", al cărei statut a fost "votat de parlament".

La rândul său, Zorii Aurii a denunţat o acţiune "ilegală şi neconstituţională".

Intrat pentru prima dată în Parlamentul grec în 2012, în perioada de vârf a crizei economice, Zorii Aurii este în prezent a patra forţă politică din Grecia, cu 16 deputaţi din 300.

În intenţiile de vot pentru alegerile europene acest partid este creditat cu circa 6% din sufragii, în scădere în raport cu scrutinul european din 2014 (9,4%).

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu