Marius Nica: Vom reuși ca in 2023 Romania sa fie data exemplu in absorbția fondurilor europene

Postat la: 07.12.2017 14:55

Ministrul delegat pentru fonduri europene, Marius Nica, și-a manifestat joi, la Oradea, convingerea că în 2023 România va fi dată drept exemplu în ceea ce privește absorbția fondurilor europene și a apreciat că procentul perioadei 2007-2013, de 88-89%, "nu este unul rău".

0cf45600-a8bc-48bc-8f02-850a1d021087

"Nouă ne place să ne victimizăm, să fim negativi. Dar luați dvs, ca presă — eu am făcut acest exercițiu — istoricul statelor membre care au intrat în Uniunea Europeană și ce fonduri au obținut la primul exercițiu. Pentru că nu e ușor să te conformezi, să urmărești regulile europene... Procentul cu care se va încheia, cu siguranță, peste 80 și ceva la sută, având în vedere și startul dificil, eu — o spun cu toată responsabilitatea și mândria — nu îl consider un procent rău", a afirmat ministrul fondurilor europene.

Ministrul Marius Nica a precizat că în 2019 vom ști exact care este procentul final de absorbție al perioadei anterioare de finanțare, dar din datele prezentate de comisarul european Corina Crețu și ale Comisiei Europene acest procent ar fi de 88-89%. Problemele cu care se confruntă țara noastră la implementarea fondurilor sunt aceleași și în alte state, a precizat Nica, iar diferențele în sume atrase de diferite țări nu sunt semnificative.

Reprezentantul Guvernului s-a referit la o întâlnire recentă cu toți miniștrii fondurilor europene din UE, pentru perioada 2014-2020, unde, afirma el, "20 din 27 de state membre s-au plâns de același lucru: de birocrație, de audit, de proceduri greoaie în implementarea fondurilor europene".

"Există o bază de date online care reflectă absorbția la zi. Și o să vedeți că România ocupă, în acest moment, în ceea ce privește fondurile de coeziune un loc 19 sau 20, din 27 și că diferențele dintre toate statele membre, din graficul actualizat, nu sunt mai mari de 200-300 de milioane de euro. Dacă vrem să fim corecți și onești, haideți să ne raportăm la date oficiale. Nu consider că România este — așa cum se vehiculează — cu mult în urma celorlalte state europene. Într-adevăr avem probleme față de alte state membre în implementarea proiectelor de infrastructură, fie că vorbim de achiziții, de contestații, de fraude. Dar în acest moment, datorită procedurilor impuse de UE, toate statele membre se află într-o poziție, să spunem, mai sus sau mai jos, dar nu cu o diferență semnificativă. Adică sunt state membre mult mai puternice decât România, cu experiență de zeci de ani în UE, dar care sunt după noi în ceea ce privește absorbția de fonduri europene. Sunt convins că la sfârșitul acestui an, România va fi undeva la jumătatea clasamentului. (...) Împreună, sunt convins că vom reuși ca în 2023 România să fie dată drept exemplu în ceea ce privește absorbția fondurilor europene", a declarat ministrul Marius Nica.

AGERPRES/(A-autor Eugenia Pașca, editor: Karina Olteanu)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu