Marea Britanie a trimis o rezoluție la ONU in care cere oprirea ostilitaților din Libia

Postat la: 16.04.2019 21:08

Consiliul de Securitate al ONU ia în considerare o rezoluţie redactată de Marea Britanie care ar cere oprirea ostilităţilor în Libia şi face apel la toate ţările care au influenţă asupra părţilor implicate să se asigure că acest lucru este respectat, scrie Reuters, relatează News.ro.

Citește și: Călin Popescu Tăriceanu, SIDERAT de atmosfera de la procesul lui Liviu Dragnea: 'Era aproape de un linșaj public'

Diplomaţii care fac parte din consiliul de 15 membri se vor întâlni marţi pentru a analiza textul care cere de asemenea un acces necondiţionat în Libia pentru a oferi ajutoare umanitare.

În rezoluţia obţinută de Reuters, sunt exprimate „îngrijorări profunde privind activitatea militară în Libia din apropierea de Tripoli, care a început în urma unei ofensive demarate de LNA ... şi ameninţă stabilitatea din Libia”.

De asemenea, rezoluţia cere ca toate părţile implicate în Libia să calmeze situaţia imediat, să se angajeze că vor respecta oprirea ostilităţilor şi să intre în dialog cu ONU.

Diplomaţii au declarat că rezoluţia ar putea fi supusă unui vot chiar săptămâna aceasta. O rezoluţie are nevoie de nouă voturi pro şi ca SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia sau China să nu îşi exprime dreptul de veto.

Armata Naţională Libiană (ANL), consusă de mareşalul Haftar, a lansat în urmă cu aproape două săptămâni o ofensivă vizând capitala, pe care credea că avea să o cucerească în două zile, însă forţele Guvernului de uniune naţională (GNA) al lui al-Serraj, recunoscut de comunitatea internaţională, au reuşit să oprească această ofensivă cu ajutorul unor miliţii din vestul ţării.

Un fost privilegiat al regimului lui Muammar Gaddafi, căzut în disgraţie, Haftar a anunţat că vrea să termine cu haosul regimului de după răstrunarea ”ghidului” în 2011 şi să eradice mişcările jihadiste în ţară.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu