Manifestație la Paris in semn de solidaritate cu minoritatea rohingya supusa violențelor in Myanmar

Postat la: 16.09.2017 19:25

Câteva sute de persoane s-au adunat sâmbătă la Paris pentru a cere încetarea violențelor armatei birmane împotriva musulmanilor rohingya și intervenția comunității internaționale pentru a proteja această minoritate musulmană din Myanmar, relatează AFP.

8e934928-88dd-44f8-b567-5de05e8dadfd

Purtând bannere și pancarte cu mesajul "Opriți uciderea musulmanilor în Birmania (Myanmar)", între 600 și 700 de persoane, potrivit organizatorilor, s-au adunat pe esplanada Trocadero, în centrul capitalei, la apelul asociației Info Birmania și a colectivului HAMEB (Încetați Masacrul în Birmania).

Demonstranții, printre care numeroși membri ai diasporei rohingya, i-au cerut fostei disidente și laureatei Premiului Nobel pentru Pace, Aung San Suu Kyi, în prezent liderul țării, să renunțe la tăcere.

Organizația Națiunilor Unite a denunțat recent o "epurare etnică" în Myanmar, unde armata desfășoară o vastă operațiune de represalii împotriva etnicilor rohingya.

O "declarație insuficientă", a declarat Nina Walch, reprezentată a Amnesty International France, care s-a alăturat demonstrației.

"Trebuie adoptată o rezoluție puternică care să condamne violențele, care să solicite accesul observatorilor și să ridice problema livrărilor de arme în Myanmar", a declarat ea.

De la începutul izbucnirii violențelor la 25 august, peste 400.000 de musulmani rohingya din Myanmar s-au refugiat în Bangladesh-ul vecin, fugind din calea unei operațiuni a armatei birmaneze.Potrivit UNICEF, circa 60% dintre refugiații rohingya sunt copii.

Militanți rohingya au atacat în 25 august mai multe posturi de poliție și o unitate militară din statul Rakhine, situat în nord-vestul Myanmarului. Confruntările care au urmat și o contraofensivă a armatei birmaneze s-au soldat cu cel puțin 400 de morți și exodul a sute de mii de persoane către țara vecină Bangladesh. Cel puțin un milion de etnici rohingya trăiesc în nord-vestul Myanmarului și de mai multe decenii fac obiectul persecuțiilor, inclusiv al restricțiilor asupra libertății de mișcare.

AGERPRES/(AS — editor: Mihaela Moise, editor online: Daniela Juncu)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu