Mandatul Romaniei privind gazduirea Agentiei Europene pentru Medicamente,discutat luni, la Bucuresti

Postat la: 19.06.2017 17:15

Grupul de lucru interministerial privind Brexit a discutat luni, la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) din Bucureşti, despre dosarele la zi în vederea lansării oficiale a negocierilor între UE27 şi Marea Britanie, precum şi despre stadiul şi deciziile care trebuie luate pentru pregătirea candidaturii României în procesul de relocare a Agenţiei Europene pentru Medicamente, informează un comunicat al MAE transmis Agerpres.

Potrivit sursei citate, reuniunea a fost prezidată de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall şi au participat membrii Grupului de lucru privind Brexit din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Bogdan Mănoiu, secretar de stat în cadrul MAE, precum şi reprezentanţi, la nivel de secretar de stat, ai Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Economiei, Ministerului Mediului de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Secretariatului General al Guvernului. De asemenea, la reuniune a fost prezent preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

În cadrul reuniunii, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a prezentat evoluţiile în plan european şi demersurile care au avut loc privind dosarul Brexit, precum şi principalele elemente ale mandatului pentru negocierile care vor începe luni. Totodată, au fost prezentate şi discutate concluziile participării la reuniunile grupului de lucru ad-hoc şi la reuniunea COREPER din 15 iunie. Astfel, în cadrul reuniunii grupului de lucru ad-hoc şi a reuniunii COREPER, a fost făcută o evaluare a stadiului procesului de negociere şi s-a purtat o discuţie pe tema drepturilor cetăţenilor şi a aspectelor financiare legate de procesul ieşirii Marii Britanii din UE.

În acest context, ministrul delegat a evidenţiat participarea "constantă şi de substanţă" a României la toate formatele de lucru la nivel european, axată pe susţinerea şi promovarea obiectivelor importante pentru ţara noastră în această fază a negocierilor, respectiv: protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor români, salvgardarea prevederilor bugetare europene aferente Politicii de Coeziune şi Politicii Agricole Comune corespunzătoare Cadrului Financiar Multianual (CFM) al UE 2014-2020 şi consolidarea cooperării UE-Marea Britanie post-Brexit în domeniul securităţii, apărării şi al relaţiilor externe.

În cadrul reuniunii, Ana Birchall a subliniat importanţa lansării oficiale a negocierilor între UE27 şi Marea Britanie, la 19 iunie şi a arătat că România va participa activ la definirea şi consolidarea unei poziţii care să reflecte interesele UE27 în negocieri. Ministrul delegat a susţinut, totodată, că mandatul cu care Comisia Europeană şi negociatorul şef Michel Barnier se angajează în negocieri include şi obiectivele României şi a transmis sprijinul pentru un proces de negociere "transparent, predictibil, pe o singură voce şi cu rezultate favorabile pentru ambele părţi".

De asemenea, pe agenda reuniunii a fost propunerea revizuită a Comisiei Europene privind criteriile pe baza cărora vor fi analizate candidaturile statelor membre pentru relocarea agenţiilor europene cu sediul în Marea Britanie, respectiv Agenţia Europeană pentru Medicamente şi Autoritatea Bancară Europeană. După cum precizează MAE, "au fost discutate aspecte referitoare la stadiul pregătirilor interne pentru întocmirea dosarului şi depunerea candidaturii pentru relocarea Agenţiei, insistându-se asupra necesităţii ca eforturile să fie concentrate pe identificarea clădirii, elaborarea strategiei de promovare şi finalizarea dosarului de candidatură". "După zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România merită să găzduiască un sediu al unei agenţii europene", a declarat Ana Birchall, potrivit comunicatului MAE.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu