LIVE VIDEO-TEXT: Documentarul Adrian V. Radulescu – ctitorul, proiectat la Academia Navala Mircea cel Batran. Participa personalitati de prim rang ale Marinei Romane (galerie foto+video)

Postat la: 16.04.2019 17:35


În aceste momente, în aula mare a Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” are loc vizionarea filmului documentar „Adrian V. Rădulescu –ctitorul“, alăturându-se, astfel, proiectului iniţiat şi finanţat de cotidianul ZIUA de Constanţa de a celebra, cu prilejul Zilei Dobrogei şi în an centenar, personalitatea istoricului Adrian V. Rădulescu.

În aula sunt prezenți studenți ai Academiei Navale, dar și liceeni de la Colegiul Național Militar „Al I. Cuza” și colegii lor de la Breaza, aflați la Constanța în cadrul programului „Școala Altfel”.

Au răspuns invitației ZIUA de Constanța de a participa la această vizionare specială personalități de prim rang ale Marinei Române.

Reamintim faptul că la sărbătoarea Dobrogei organizată de ZIUA de Constanța pe 23 noiembrie 2017, într-un manifest asumat de ziar, redactorul-șef Emilian Andrei propunea schimbarea denumirii unității de învățământ din localitatea Dorobanțu, județul Călărași, în Școala Gimnazială „prof.dr. Adrian V. Rădulescu”, locul natal al marelui istoric.

În avanpremiera evenimentului - ce avea să se concretizeze pe 5 octombrie 2018, chiar de Ziua Mondială a Educației - cotidianul ZIUA de Constanța a desfășurat o amplă campanie mediatică, purtând titlul #AdrianV.Rădulescu-ctitorul, concretizată în zeci de evocări venite din partea unor personalități care l-au cunoscut.

Rod al acestei campanii și al numărului impresionant de fotografii inedite puse la dispoziție de conducerea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, dar și de familia istoricului, conducerea ZIUA de Constanța decidea realizarea, în premieră, a unui film documentar despre ctitoriile istoricului, directorului, primarului, prefectului și rectorului Adrian V. Rădulescu.

Astfel lua naștere, la casa de producție IMAGO STUDIO, primul documentar finanțat de un ziar constănțean, film ce a fost lansat la Sesiunea științifică PONTICA 51 și apoi vizionat în cele mai importante instituții publice constănțene. Echipa care a realizat acest documentar este formată din Constantin Ţiţineanu, Cristian Broască şi Cristian Cealera.

În deschiderea evenimentului, comandor conf. dr. Ing. Octavian Tărăbuță, rectorul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, adresează un cuvânt de bun venit oaspeților.
 

„Noi nu trebuie să fim numai ostași, ci și membrii ai comunității și cetății. Vă mulțumesc că ne-ați polarizat pe toți să cunoaștem istoricul Constanței” – a precizat comandor conf. dr. Ing. Octavian Tărăbuță, rectorul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”.

 
Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău a declarat că revine cu bucurie în aula Academiei de fiecare dată.
 

„Mă bucur că, iată Adrian V. Rădulescu ne adună și ne oferă o nouă dimensiune. Dacă merită să îmbrățișați această carieră mergând către originea locului și să aveți modele de urmat. Adrian V. Rădulescu ne adună pe noi în fata dumneavoastră. La celelalte vizionări am avut membrii familiei care au vorbit despre Adrian V. Rădulescu, despre o altă dimensiue: Adrian V. Rădulescu, un model de perseverență. Pentru viața orașului noastru, Academia Navală Mircea cel Bătrân și Colegiul sunt componentele importante ale comunității. Pentru a cunoaște mai bine tot ce veți descoperi în film mergeți la muzeele constănțene și veți descoperi o altă dimensiune a acestui oraș. Adrian V. Rădulescu ne-a făcut să ne simțim altfel călcând pe urmele sale. Vă recomand să-l luați drept model” – a declarat primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău.

Dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanța a precizat că vorbește cu multă emoție despre un om de o bunătate covârșitoare.
 

„Un om care a avut o autoritate deplină, un profesionist excelent care vedea lumea sub specia arheologiei. Trecutul fabulos al orașului l-a atras  mult. Era un orator extraordinar pentru că studiase oratoria. Adrian V. Rădulescu a știut să puna în valoare obiecte, oameni, clădiri. Era un om care știa să relaționeze lucrurile între ele. Cel mai fastuos edificiu al Constanței aparține Muzeului de Istorie datorită lui Adrian V. Rădulescu. L-am iubit și apreciat extraordinar și a fost personal o pierdere” – a precizat dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanța. 

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu