Warning: session_start(): open(/home/epolitic/public_html/.tmp/sess_qbnphn24rcj7go33qopg8ui755, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /home/epolitic/public_html/.includes/init/session.php on line 12
Klaus Iohannis dezvaluie ce le va transmite liderilor UE, in plina pandemie: 'Voi cere o finanțare mai consistenta'

Klaus Iohannis dezvaluie ce le va transmite liderilor UE, in plina pandemie: 'Voi cere o finanțare mai consistenta'

Postat la: 26.03.2020 14:23

Președintele Klaus Iohannis a spus joi ce mesaj va transmite membrilor Consiliului European.

„România este primul stat membru al UE care a primit acceptul Comisiei pentru constituirea acestei rezerve a UE pe teritoriul țării noastre. Într-o primă etapă achiziția făcută de România în numele UE de 10 milioane va viza ventilatoare, măști și echipamente de protecție. Procedura de achiziție e independentă de procedurile derulate de Comisia Europeană, dar vom putea și noi să cerem o parte din acestă rezervă strategică. Vom prezenta eforturile făcute deja de România în proiect, voi cere o finanțare mai consistentă pentru acest mecanism. Le voi transmite partenerilor noștri din UE că avem nevoie de lanțuri de aprovizionare intacte iar pentru asta trebuie eliminate blocajele. Libera circulație a bunurilor e esențială și pentru menținerea activității economice. Comisia Europeană a elaborat deja recomandări în acest sens. Un alt aspect pe care îl voi menționa e repatrierea românilor aflați fie în afara UE, fie în state membre, care vor să revină în România. E importantă cooperarea, mai ales că multe state au impus restricții. Cea mai vulnerabilă categorie sunt muncitorii sezonieri, facem tot ce putem pentru a-i aduce acasă în contextul restricțiilor. Voi sublinia și necesitatea găsirii unor soluții de atenuare a crizei în plan economic și social. Efectele se resimt în toate statele membre și situația se înrăutățește constant”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a afirmat că România e puternic afectată de criză „mai ales în sectorul industrial și avem mare nevoie de acțiune coorodnată la nivelul UE”.

„Trebuie să gândim o strategie de recuperare post-criză. Comisia Europeană trebuie să înțeleagă că trebuie un plan pentru sprijinirea recuperării. UE în ansamblu traversează o perioadă extrem de dificlă, ne confruntăm cu o realitate tot mai dramatică și suntem forțați să ne adaptăm rapid. Sunt convins că proiectul european va ieși întărit din acestă grea încercare”, a mai spus președintele.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu